Nava americană de război USS Kitty Hawk, ultimul portavion cu propulsie convențională lansat la apă, a pornit în ultima sa călătorie sâmbătă, părăsind baza navală Kitsap din Bremerton, Washington, cu destinația Browsnville, Texas, unde urmează să fie casat de o companie navală, relatează Insider.

HotNews.roFoto: Hotnews

Marina americană a scos din uz portavionul în 2009, după 48 de ani de serviciu activ. Soarta sa a rămas incertă timp de peste un deceniu, înainte ca ea să fie vândută în luna octombrie a anului trecut companiei navale International Shipbreaking Limited, alături de un alt portavion, USS John F. Kennedy.

Ambele nave de război au fost vândute cu un cent bucata.

Deoarece Kitty Hawk este mult prea pare pentru a traversa Canalul Panama, având o lățime de 76 de metri pe puntea de decolare și o lungime de peste 300 de metri, portavionul va ajunge la destinația sa finală din Texas prin strâmtoarea Magellan, canalul natural care face legătura între oceanele Atlantic și Pacific.

Călătoria în jurul Americii de Sud se va întinde pe aproape 5.000 de kilometri și va dura 130 de zile, potrivit site-ului militar The War Zone.

Istoria portavionului USS Kitty Hawk

Lansat în 1960 și primit în serviciul activ un an mai târziu, portavionul a desfășurat misiuni în jurul lumii și a participat la operațiuni de luptă în Vietnam, Afganistan și Irak.

Kitty Hawk a servit ulterior ca portavion avansat al Marinei SUA timp de 10 ani.

Printre momentele memorabile din cei aproape 50 de ani de serviciu activ ai portavionului s-au numărat testarea unor avioane de spionaj U-2 pentru a vedea dacă pot fi lansate de pe puntea unui portavion, o revoltă cauzată de tensiuni rasiale și coliziunea cu un submarin sovietic.

Kitty Hawk a fost ultimul portavion cu propulsie convențională scos din uz de Marina americană. Întreaga flotă de portavioane a Statelor Unite este în prezent alcătuită de nave cu propulsie nucleară.