Statele Unite au cerut o nouă reuniune a Consiliului de Securitate al ONU privind Coreea de Nord, după ce țara a lansat mai multe rachete timp de o săptămână, potrivit AFP care citează surse diplomatice.

Această întâlnire, cu ușile închise, ar trebui să aibă loc joi, a declarat una dintre aceste surse pentru AFP, sub rezerva anonimatului, indicând că Regatul Unit, Franța, Irlanda, Albania și Mexic și-au exprimat sprijinul față de această inițiativă americană.

„Vom continua să creștem presiunea asupra nord-coreenilor”, a declarat marți ambasadorul SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield, într-un interviu pentru The Washington Post.

Pe 10 ianuarie, ședința anterioară a Consiliului de Securitate, solicitată în esență de aceleași țări, a fost urmată la scurt timp de un nou test balistic nord-coreean, descris drept o „provocare” de către un diplomat dintr-o țară membră a Consiliului de Securitate.

Într-o declarație comună, șase țări - Statele Unite, Albania, Franța, Irlanda, Japonia și Regatul Unit - au cerut apoi Phenianul „să se abțină de la orice altă acțiune de destabilizare”. Coreea de Nord a ignorat acest apel și și-a continuat testele cu rachete, inclusiv din nou luni.

Miercurea trecută, după luarea de sancțiuni financiare de către Statele Unite împotriva a cinci nord-coreeni, Washington a luat măsuri în Consiliul de Securitate pentru a extinde sancțiunile internaționale individuale ale ONU la aceste cinci persoane.