Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunțat marți că Turcia este pregătită să coopereze cu Israelul la un proiect de gazoduct în estul Mediteranei, marcând astfel dorința Ankarei de a reînnoi legăturile cu această țară, scrie AFP.

Recep ErdoganFoto: Aristidis Vafeiadakis / Alamy / Profimedia Images

"Ministrul nostru de atunci al energiei, Berat Albayrak, era în discuții cu Israelul pentru a aduce gazul (din Mediterana) în Europa prin Turcia. Putem face acest lucru acum", a spus șeful statul turc, cu referire la un nou proiect care ar trebui să aducă gaze din estul Mediteranei în Europa.

Turcia s-a opus cu tărie în trecut unui proiect similar, acum blocat, în care Israelul și rivalul său istoric Grecia erau asociați.

Denumit EastMed, acest proiect a fost susținut de fostul președinte american Donald Trump.

Dar, potrivit presei israeliene și turce, Washington a informat Grecia săptămâna trecută că nu va mai sprijini proiectul din cauza tensiunilor pe care le provoacă cu Ankara.

„Cred că Statele Unite s-au retras după ce au făcut analize financiare și au constatat că nu există niciun beneficiu de extras din aceasta”, a spus șeful statului turc.

După retragerea Statelor Unite, un nou proiect de conductă, care ar urma acum să treacă prin Turcia, ar putea, potrivit lui Erdogan, să vadă lumina zilei.

"Avem discuţii cu preşedintele israelian (Isaac) Herzog. El ar putea vizita Turcia. Prim-ministrul (Naftali) Bennett are şi el o abordare pozitivă", a adăugat el.

Ankara anunțase deja în noiembrie anul trecut o apropiere „trepată” de Israel și alte țări din regiune.

Relațiile dintre Ankara și Israel au fost tensionate de la incidentul Mavi Marmara din 2010, când forțele israeliene au lansat un atac mortal asupra unei nave turcești care încerca să livreze ajutoare în Gaza.

Ambele țări și-au rechemat ambasadorii în 2018, după moartea protestatarilor palestinieni din Gaza.

Potrivit președintelui turc, cooperarea dintre cele două țări s-ar putea baza pe principiul „win-win”.

„Ca politicieni, nu ar trebui să fim acolo pentru a lupta, ci pentru pace”, a spus el.