Simți că ți-ai lăsat inima la San Francisco sau Roma? Cu toții avem senzația că o parte din noi a rămas undeva înainte de o plecare, dar o așezare din Antarctica le cere viitorilor locuitori să-și lase la modul propriu apendicele acolo de unde vin, relatează The New York Post.

Villas Las EstrellasFoto: YouTube

Într-adevăr, apendicectomia este o condiție pentru oricine – inclusiv copii – ca să locuiască în Villas Las Estrellas, una din cele două așezări de pe continentul înghețat în care oamenii pot locui cu anii, nu cu săptămânile sau lunile.

Localizat la baza Frei a statului Chile, pe insula King George, avanpostul adăpostește maxim 100 de locuitori, predominant militari și cercetători. Iar cei cu contracte pe termen lung își aduc familiile – fără apendice – în așezarea spartană cu o poștă, o bancă, o mică școală și alte câteva elemente indispensabile.

Apendicectomia preventivă pare o inițiere rituală sadică, dar a fost adoptată din motive serioase. Cel mai apropiat spital este la 1.000 de kilometri de cel mai nordic punct al insulei, ceea ce ar fi cea mai gravă veste pentru cineva în criză de apendicită – afecțiune care reclamă intervenție chirurgicală imediată pentru a nu pune în pericol viața. Asistența sanitară limitată este un motiv de descurajare și a sarcinilor în timpul șederii.

Și nu sunt singurele precauții pe care trebuie să le respecte locuitorii din Villas Las Estrellas. Când temperaturile scad spre -75 de grade Celsius, ei trebuie să stea în case ca să nu-și riște viețile. „Iarna putem să stăm și săptămâni înăuntru”, spune Sergio Cubillos, comandantul bazei aeriene locale. De aceea, localitatea este mai populată vara, când temperatura este „blândă” la 2 grade.

Și nu vă gândiți să vă luați animalul de companie ca să vă țină de cald. Câinii sunt interziși pe insulă, deoarece pot transmite boli faunei locale. Pentru că, în ciuda mediului auster, o mare atracție pentru turiști sunt pinguinii foarte numeroși, fiind protejați prin lege.

Turiștii sunt invitați să facă și expediții pe schiuri sau sănii cu motor, dar și să călătorească la apropiata stație Bellingshausen ca să afle despre aurorele polare și glaciologie. Baza are chiar și internet, deși este rezervat pentru cele trei calculatoare de la școală.