Agenţia europeană de poliţie Europol a anunţat marţi la Haga că a închis o reţea privată virtuală (VPN) care era un „furnizor preferat de infractorii informatici”, transmite Der Spiegel, citat de Agerpres.

VPNFoto: Aleksey Funtap / Alamy / Profimedia Images

Anonimatul online era asigurat de 15 servere din zece ţări infractorilor care lansau atacuri de tip ransomware, prin care se blochează datele victimelor, iar apoi li se solicită plăţi pentru recuperarea accesului la ele.

Anchetatorii au arătat că infractorii foloseau infrastructura serviciului VPNLab.net pentru a comite infracţiuni informatice grave.

Serviciile VPN asigură comunicaţii securizate între utilizatori, furnizându-le criptarea datelor şi confidenţialitate sporită faţă de persoanele din afară. Aceste reţele sunt legale, dacă nu sunt folosite în scopuri infracţionale.

Ancheta Europol

În cazul de care s-a ocupat Europol, serviciile le-au permis atacatorilor să îşi acopere urmele pe internet. Operaţiunea a fost condusă de anchetatori germani din Hanovra, cu sprijin din Regatul Unit, Ucraina şi multe alte ţări, precum şi din partea Biroului Federal de Investigaţii al Statelor Unite (FBI).

Europol a menţionat că VPNLab.net exista din 2008, fiind „o opţiune populară pentru infractorii informatici”, deoarece oferea VPN duale cu servere în mai multe ţări pentru doar 60 de dolari pe lună.

Reţeaua a intrat în atenţia agenţiei după ce mai multe anchete au descoperit că era folosită, printre altele, pentru distribuirea de programe malware (nocive) .

„Acţiunile efectuate în cadrul acestei anchete au arătat clar că infractorii rămân fără modalităţi de a-şi ascunde urmele online”, a declarat Edvardas Sileris, şeful Centrului European Europol pentru Infracţiuni Informatice.

„Fiecare anchetă pe care o desfăşurăm produce informaţii pentru următoarea, iar informaţiile culese despre victimele potenţiale înseamnă că probabil am prevenit mai multe scurgeri de date şi atacuri informatice grave”, a mai spus el.