Parlamentul indonezian a adoptat marți un proiect de lege care prevede mutarea capitalei țării din Jakarta într-un loc aflat adânc în interiorul junglei Kalimantan de pe insula Borneo, o idee cu care liderii țării cochetau de ani de zile, relatează AFP și Reuters.

Jungla indonezianaFoto: Nik Wheeler / Alamy / Profimedia Images

Noua lege îi oferă președintelui Joko Widodo cadrul legal pentru mega-proiectul său în valoare de 32 de miliarde de dolari, stipulând sursele de finanțare și modul în care noua capitală va fi condusă.

„Noua capitală are o funcție centrală și este simbolul identității națiunii, precum și un nou centru economic”, a declarat ministrul construcțiilor publice Suharso Monoarfa după adoptarea legii.

Lucrările de construcție inițiale se vor desfășura între 2022 și 2024, urmând a avea prioritate construirea de șosele și porturi care să permită accesul în noua capitală. Unele lucrări vor fi finanțate prin parteneriate public-privat.

Planuri de a muta capitala din Jakarta, o metropolă cu 10 milioane de locuitori ce suferă de probleme de trafic majore, inundații și poluare a aerului, au fost propuse de mai mulți președinți însă niciunul nu a ajuns atât de departe cu intențiile.

Noua capitală a Indoneziei se va numi „Nusantara”

„Jokowi”, după cum este președintele indonezian locuitorilor țării, și-a anunțat prima dată planul în 2019 însă el a fost amânat din cauza pandemiei de COVID-19.

Noua capitală va avea un nume ales de el - „Nusantara” - termenul din limba javaneză pentru arhipelagul Indonezian.

Proiectul nu are deocamdată o dată de finalizare și Jakarta va rămâne capitala oficială a țării până la emiterea unui decret prezidențial care să oficializeze mutarea.

Guvernul celei mai mari economii din sud-estul Asiei spune că noua capitală va fi un „super hub” cu emisii reduse de carbon care va sprijini sectoarele farmaceutice, de sănătate și tech.

Noua capitală va fi condusă de un oficial a cărui autoritate va fi echivalentă cu cea a unui ministru.