Parchetul ucrainean a cerut luni instanței să-l aresteze pe fostul președinte Petro Poroșenko, un miliardar suspectat de „înaltă trădare”, sau să impună o cauțiune de aproximativ 30 de milioane de euro, dosar care riscă să provoace o criză politică internă, în plină tensiune geopolitică cu Rusia, relatează AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Fost șef de stat și oponent al președintelui Volodimir Zelenski, Poroșenko s-a întors în Ucraina dimineața, după o lună de absență, în ciuda amenințării cu arestarea.

Întâmpinat de mii de susținători ai săi la aeroport, el a fost dus imediat la o instanță din Kiev care trebuie să decidă cu privire la eventuala sa plasare în arest preventiv.

În cadrul audierii, un reprezentant al procuraturii a cerut o cauțiune de un miliard de grivne (aproximativ 30 de milioane de euro) precum și purtarea unei brățări electronice în schimbul menținerii sale în libertate.

În caz contrar, Petro Poroșenko va fi arestat preventiv.

"Puterea este confuză și slabă. În loc să lupte împotriva (președintele rus Vladimir) Putin, el încearcă să lupte împotriva noastră", a spus fostul președintele în fața a o mie de susținători ai săi adunați în fața tribunalului scandând "Poroșenko!"

Însoțit de avocații săi și de mai mulți adjuncți în sala de judecată, domnul Poroșenko a acuzat, la rândul său, autoritățile că fac afacerile Moscovei cu procesele împotriva lui.

Poroşenko este anchetat pentru presupusă trădare în legătură cu finanţarea separatiştilor susţinuţi de Rusia prin vânzări ilegale de cărbune în timp ce se afla în funcţie, în 2014-2015.

Formaţiunea sa l-a acuzat pe Zelenski că încearcă să pună căluş opoziţiei politice. "Dacă mă întrebaţi dacă voi fi arestat, cu siguranţă nu. Nu pentru că am încredere că va fi aşa, ci pentru că nu există absolut niciun motiv. Mă întorc să lupt pentru Ucraina, nu să mă lupt cu Zelenski", a declarat duminică Poroşenko presei la Varşovia.

Administraţia Zelenski s-a distanţat de anchetă, afirmând că justiţia este independentă, dar acuzându-l pe Poroşenko că se consideră deasupra legii. Vineri, şeful de cabinet al lui Zelenski, Andrii Iermak, a respins sugestiile că Zelenski se comportă ca fostul preşedinte Viktor Ianukovici, a cărui rivală Iulia Timoşenko a fost arestată în 2010.