Ministerul justiției de la Berlin a prezentat luni un proiect de lege care ar abroga articolul din Codul Penal german care le interzice medicilor să ofere informații despre avorturi, anunță Reuters.

Protest impotriva legii anti-avort in GermaniaFoto: John MacDougall / AFP / Profimedia Images

Medicii din Germania au voie să le spună pacientelor că oferă servicii de întrerupere a sarcinii dar le este interzis să ofere orice informație suplimentară despre acest tip de proceduri.

Paragraful 219a a Codului Penal german stipulează de asemenea că orice persoană care „oferă, anunță sau face publicitate în public unor servicii de avort este pedepsibil cu până la doi ani de închisoare sau amendă”.

Criticii spun că aceste prevederi le împiedică pe femei să obțină informații despre procedurile care le au la dispoziție și cine le oferă.

Abrogarea prevederii anti-avort este prevăzută în programul de guvernare al coaliției „semafor”

Noul ministru german al justiției Marco Buschmann, membru al partidului liberal FDP, spune că abrogarea paragrafului introdus de naziști în 1933 le-ar permite femeilor care caută informații online să le obțină din surse calificate.

„Doctorii ar trebui să poată informa publicul despre avort fără a fi în pericol de a fi anchetați penal”, a adăugat acesta.

Noul guvern format de coaliția dintre social-democrați, verzi și FDP condus de Olaf Scholz a inclus eliminarea paragrafului din Codul Penal în acordul de guvernare semnat în luna noiembrie a anului trecut.

Tehnic vorbind, avortul este ilegal în Germania dar el este permis în anumite circumstanțe și cu condiția să fie efectuat în decurs de maxim 12 săptămâni de la concepție.