Talibanii şi-au etalat forţa militară la Maymana, în nord-vestul Afganistanului, unde au avut loc săptămâna trecută ciocniri cu localnicii de etnie uzbecă: zeci de luptători înarmaţi ai regimului de la Kabul au defilat duminică prin oraş, relatează AFP citată de Agerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

Manifestaţiile din capitala provinciei Fayrab au fost declanşate după arestarea unui comandant taliban de origine uzbecă, suspectat de implicare într-o răpire.

Incidentul a provocat îngrijorare privind tensiunile între populaţiile civile de etnie paştună şi uzbecă, precum şi cu talibanii, care sunt în majoritate paştuni.

Potrivit unor informaţii neconfirmate obţinute de AFP, au fost ucişi în incidente izolate membri ai ambelor comunităţi. "Am desfăşurat sute de luptători veniţi din provinciile vecine, iar situaţia este acum sub control", a declarat la sfârşitul săptămânii trecute Latifullah Hakimi, un înalt oficial din ministerul afgan al apărării.

Coloane de talibani mascaţi au mărşăluit purtând ţinuta tradiţională afgană shalwar kameez - o tunică - de culoare albă, veste din ţesătură de tip militar şi eşarfe cu inscripţii care mărturisesc credinţa musulmană.

Zeci de alţi luptători, şi mai bine înarmaţi, se deplasau în camionete sau vehicule blindate, cu arme capturate de la forţele fostului guvern al Afganistanului şi de la militarii americani în timpul recuceririi fulgerătoare a ţării din august anul trecut. Populaţia locală a asistat cu calm.

Un comerciant local a declarat agenţiei France Presse că "acum două zile, situaţia nu era bună, din cauza manifestaţiilor, dar acum este normală".

"Singura noastră problemă este că oamenii nu au de lucru (...) dar suntem foarte mulţumiţi de securitate", a adăugat tânărul în vârstă de 20 de ani, identificat printr-un singur nume, Rohullah. Talibanii întâmpină greutăţi la transformarea dintr-o mişcare de insurecţie într-o administraţie capabilă să conducă o ţară aflată pe buza prăpastiei din punct de vedere economic, unde mai mult de jumătate din populaţie este ameninţată de foamete.

Islamiştii au probleme cu disciplina în rândul propriilor trupe, în special în provinciile mai izolate, unde comandanţii locali ignoră fără ezitare ordinele primite de la Kabul şi îşi fac propria lege. Regimul fundamentalist islamic a anunţat sâmbăta trecută că a exclus din rândurile sale 3000 de membri acuzaţi de acţiuni ilegale, într-un aşa-numit "proces de filtrare" pe scară largă.