Toate persoanele luate ostatice într-o sinagogă din orăşelul Colleyville au fost eliberate şi sunt nevătămate, conform informaţiilor furnizate de guvernatorul statului Texas, informează, citat de Agerpres. "Rugăciunile au fost ascultate", a scris pe Twitter Greg Abbott."Toţi ostaticii sunt liberi, în siguranţă". Potrivit ABC News, au fost patru ostatici, inclusiv un rabin. Transmisiunea live pe Facebook a slujbei de Şabat ţinută în această sinagogă aparţinând iudaismului reformat a fost întreruptă în jurul orei locale 15:00 EST (20:00 GMT). Un bărbat a putut fi auzit vorbind în ceea ce părea a fi un apel telefonic în timpul transmisiunii live."O să mor", a spus bărbatul a cărui identitate rămâne necunoscută şi care a cerut de mai multe ori interlocutorului să i-o dea pe sora lui la telefon, potrivit AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Atacatorul este mort, a anunţat poliţia din Colleyville. "În jurul orei 21.00 (ora locală) toţi cei trei ostatici au fost eliberaţi şi sunt teferi. Suspectul este mort", a declarat Michael Miller, şeful poliţiei din Colleyville, citat de news.ro. Agentul FBI Matt DeSarno a afirmat că se ştie identitatea suspectului, dar aceasta nu poate fi anunţată deocamdată public.

"Este ceva în neregulă cu America", afirmase suspectul care a pretins că este fratele lui Aafia Siddiqui, o cercetătoare pakistaneză în domeniul neurologiei condamnată în 2010 de un tribunal federal din New York la 86 de ani de închisoare pentru că a încercat să împuşte militari americani în timp ce era deţinută în Afganistan. El a cerut eliberarea lui Aafia Siddiqui, care se află într-o închisoare de la baza militară Carswell, nu departe de Dallas.

Experţii au atras atenţia că sensul cuvântului folosit de bărbat în limba arabă cu referire la Aafia Siddiqui este unul figurativ şi trebuie înţeles ca soră întru credinţa islamică.

Un bărbat a fost eliberat mai devreme sâmbătă, potrivit informaţiilor furnizate de poliţia locală.

Forţele de ordine americane poartă de câteva ore negocieri tensionate cu un bărbat care a luat ostatici mai multe persoane într-o sinagogă din orăşelul Colleyville, o suburbie din Dallas-Fort Worth în statul Texas, informează AFP şi Reuters.

Preşedintele Joe Biden, care îşi petrece sfârşitul de săptămână la Wilmington, Delaware, a fost "informat despre luarea de ostatici în curs", a declarat pe Twitter purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki."Va continua să primească informaţii actualizate", iar membrii echipei sale naţionale de securitate "sunt în contact cu conducerea forţelor de ordine federale".

Canalul ABC News, citând o sursă locală, a raportat că suspectul este înarmat şi ţine ostatici în clădirea sinagogii Congregaţiei Beth Israel din Colleyville patru persoane, inclusiv un rabin. Susţine, de asemenea, că a pus bombe în locuri care nu sunt cunoscute.

Toţi locuitorii din apropiere au fost evacuaţi.

Guvernatorul statului Texas, Greg Abbott, a descris situaţia ca fiind tensionată, în timp ce senatorul republican Ted Cruz a spus că "monitorizează situaţia îndeaproape" şi se roagă pentru ostatici şi pentru forţele de intervenţie.

Şi premierul israelian Naftali Bennett a anunţat că monitorizează situaţia şi se roagă pentru siguranţa ostaticilor, iar ministrul de externe Yair Lapid a precizat că la faţa locului s-a deplasat consulul israelian de la Houston, Livia Link."Gândurile şi rugăciunile noastre sunt cu fraţii şi surorile noştri ţinuţi ostatici într-o sinagogă din Texas", a scris el pe Twitter.

Între timp, situația s-a calmat iar ostaticii au fost eliberați.