Mai mult de jumătate de milion de francezi, deşi vaccinaţi, riscau să rămână fără permis sanitar de sâmbătă, odată cu intrarea în vigoare a noilor măsuri privind dozele booster, relatează dpa şi AFP, citate de Agerpres.

Certificat sanitar FrantaFoto: Mathieu Thomasset / AFP / Profimedia Images

Teoretic, este vorba de 560.000, conform cifrelor indicate vineri seara de Ministerul Sănătăţii, dar cifra reală e greu de stabilit.

De sâmbătă, adulţii vaccinaţi cu a doua doză cu mai mult de şapte luni în urmă au nevoie şi de a treia doză pentru ca permisul lor sanitar să-şi păstreze valabilitatea.

Permisul este obligatoriu între altele pentru a avea acces în restaurante, cafenele, spectacole şi altele, într-un context în care infecţiile continuă în ritm viguros în Franţa, cu aproape 330.000 cazuri noi în 24 de ore anunţate vineri, şi 191 decese atribuite COVID-19.

La fel ca weekendul trecut, sâmbătă se anunţă noi manifestaţii anti-permis în Franţa, unde şeful statului, Emmanuel Macron, a anunţat că urmăreşte să-i "enerveze" pe nevaccinaţi şi unde la protestele de săptămâna trecută s-au adunat peste 105.000 manifestanţi, conform Ministerului de Interne, de patru ori mai mulţi ca la mobilizarea precedentă din 18 decembrie.

La 15 februarie, intervalul pentru booster va scădea de la şapte la patru luni de la injecţia precedentă.