Noile manevre ale Rusiei trezesc amintiri dureroase în țările baltice: Cine urmează pe lista lui Putin?

de S.J.     HotNews.ro
Vineri, 14 ianuarie 2022, 22:05 Actualitate | Internaţional


Ministrul rus al apararii Serghei Soigu si Vladimir Putin
Foto: Kremlin.ru
Manevrele Rusiei la granița cu Ucraina, declarațiile tot mai belicoase la adresa NATO și intervenția militară în Kazahstan au băgat spaima în vecinii săi din zona Baltică, aceștia temându-se că ar putea fi următoarele feluri de pe meniul președintelui Vladimir Putin, scrie o analiză a Foreign Policy.

Ultimele câteva luni au fost turbulente și în zona Baltică. Dacă știi puțină istorie, n-ar trebui să te surprindă că aceste mici state sunt îngrijorate de acțiunile recente ale Kremlinului.

Statele baltice - Estonia, Letonia și Lituania au fost ocupate pe rând de Imperiul Țarist și apoi, după o scurtă perioadă de independență dintre cele două războaie mondiale, de către Uniunea Sovietică.

Revanșarzii de la Moscova încă nu au renunțat la ideea că au drepturi asupra statelor baltice, în pofida faptului că au trecut peste 30 de ani după ce acestea și-au câștigat independența.

Criza migranților declanșată de președintele bielorus Alexandr Lukașenko, unul dintre cei mai apropiați aliați ai Kremlinului, la granița Belarusului (în special la cea cu Polonia, dar și la cea cu Lituania și Letonia), posibila escaladare a conflictului din Ucraina, și chiar reprimarea brutală a protestelor din Kazahstan, cu sprijinul Moscovei, le-au amintit statelor baltice că ignorarea pericolului rusesc nu pare o strategie de supraviețuire validă.

Preocuparea față de securitatea colectivă în regiune, luarea în serios a amenințărilor și cheltuielile militare sunt considerate necesități în această zonă a Europei.


Soldat american în Lituania (FOTO: US Army Photo / Alamy / Profimedia Images)

Moscova provoacă îngrijorări în statele baltice


La nivel statal, îngrijorările sunt vizibile cu ochiul liber.

Serviciul de Securitate al Statului din Letonia a concluzionat în raportul său din 2021 privind amenințările la adresa țării că acestea sunt reprezentate de serviciile secrete rusești, urmate de cele din China și Belarus.

Între timp, pe data de 21 decembrie a anului trecut, miniștrii apărării din Estonia, Letonia și Lituania - Kalle Laanet, Artis Pabriks și Arvydas Anusauskas - au remis un comunicat comun după o reuniune la Kaunas, făcând apel la o abordare comună pentru a „contracara tentativele Rusiei și Belarusului de a destabiliza securitatea europeană”.

Miniștrii din țările baltice au criticat de asemenea tentativele Rusiei de a crea „sfere de influență în Europa și nega dreptul unor state suverane de a-și alege propriul viitor”, amintind de istoria comună a celor 3 țări și ce li s-a întâmplat ultima oară când Moscova a pornit pe căi expansioniste.

Comunicatul a subliniat de asemenea că statele baltice sunt profund îngrijorate cu privire la „masarea de trupe rusești la granițele Ucrainei”, afirmându-și sprijinul pentru țara condusă de Vladimir Zelenski:

„Dată fiind urgența necesității de a întări capacitățile de apărare ale Ucrainei, [miniștrii] își exprimă disponibilitatea de a oferi sprijin imediat pentru Ucraina cu toate instrumentele militare și nemilitare de putere, inclusiv arme letale”.


Vladimir Putin și ministrul rus al apărării Serghei Șoigu la o paradă militară în Moscova (FOTO: Aleksey Nikolskyi / Sputnik / Profimedia Images)

Amintirile dureroase ale ocupației sovietice


Statele baltice au fost îngrijorate de relația lor cu vecinul de la est - și fostul ocupant - de dintotdeauna. Singurele state învecinate Rusiei cu care Moscova are relații cordiale sunt cele care la rândul lor au probleme uriașe legate de corupție și democrație.

Nu este tocmai surprinzător. Reprimarea brutală a Primăverii de la Praga din 1968 și a Revoluției Ungare din 1956 sunt puternic înrădăcinate în memoria vecinilor Rusiei.

În zona Baltică, suferințele din timpul perioadei sovietice încă sunt dureroase: deportările în masă în gulaguri, suprimarea fără milă a mișcărilor de rezistență după cel de-al Doilea Război Mondial și amenințarea atotprezentă de a fi răpiți de pe stradă de o dubă a KGB-ului.

Aceste amintiri dureroase ale trecutului sunt cele care îi îngrijorează cel mai mult pe locuitorii statelor baltice fiindcă ei pot vedea că în politica din Rusia nu s-au schimbat prea multe comparativ cu zilele Uniunii Sovietice.

Vladimir Putin l-a depășit deja pe fostul lider sovietic Leonid Brejnev și a devenit cel mai longeviv conducător al Rusiei de la Iosif Stalin.

Ceea ce s-a întâmplat în Georgia în 2008 cu așa-zisele conflicte la graniță a amintit de Războiul de Iarnă, invazia Finlandei de către URSS în 1939; invadarea Crimeii în 2014 a urmat același scenariu ca ocuparea statelor baltice de sovietici în 1940; trupele rusești trimise în Kazahstan pentru a reprima protestele amintesc de zdrobirea revoltelor din Ungaria și Cehoslovacia.


Intervenția rusească în Kazahstan a trezit amintiri mult prea cunoscute în statele baltice (FOTO: Abzal Kaliyev / TASS / Profimedia Images)

Rusia își invadează vecinii, și aliații


Un banc vechi spune că, la fel ca Pactul de la Varșovia, Organizația Tratatului de Securitate Colectivă, noua alianță militară a Moscovei, este una defensivă fiindcă își invadează doar propriii membri.

Statele baltice au învățat din greșelile trecutului și înțeleg că securitatea colectivă este singura lor șansă de supraviețuire. Apartenența la NATO este luată extrem de în serios, accederea în alinață fiind întâmpinată cu o uriașă ușurare.

În țările baltice nici cei mai eurosceptici populiști, nemulțumiți de Bruxelles și Statele Unite pe alte subiecte, nu spun niciodată nimic critic despre apartenența la NATO și necesitatea cheltuielilor militare.

Iar, date fiind acțiunile recente ale Rusiei, susținerea față de NATO a devenit și mai puternică.

Însă o diferență semnificativă între Estonia, Letonia și Lituania și partenerii din Occident ține de atitudine.

Aici oamenii nu sunt atât de încrezători că „Rusia nu va invada zona Baltică fiindcă suntem în NATO”. Mai degrabă există convingerea că „atunci când - nu dacă - Rusia invadează din nou, ne vom putea apăra și nu va fi o repetare a lui 1940”.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

14292 vizualizari

 • -23 (63 voturi)    
  VIN RUSII !!! la Antena 3 si Digi24 e panica FALSA (Vineri, 14 ianuarie 2022, 22:15)

  Gryphus [utilizator]

  cel mai gretos e sa vezi panicarzi falsi la tv

  interviuri zilnice cu prostanacu (pe care PSD il vrea candidat la prezidentiale), panica falsa indusa prin imagini cu tancuri rusesti

  o manipulare jenanta a ceea ce a mai ramas din media romaneasca.

  ce treaba avem noi cu rusia si cu ucraina? nici una
  • +25 (37 voturi)    
   Rusii deja SUNT cu tancuri in Moldova (Sâmbătă, 15 ianuarie 2022, 1:48)

   ciprian_ [utilizator] i-a raspuns lui Gryphus

   de 30 de ani. Invaziile in Crimeea, Georgia, Moldova, Donbass sunt de data recenta.

   Moldova este pamant romanesc!
  • +12 (30 voturi)    
   bey kivek (Sâmbătă, 15 ianuarie 2022, 5:34)

   miculescu-rucar [utilizator] i-a raspuns lui Gryphus

   postak muskalesk, ti-ai dat arama pe față!
   • +12 (20 voturi)    
    Sunt vreo 20 de postaci sovieto-ruși (Sâmbătă, 15 ianuarie 2022, 12:38)

    Rescator [utilizator] i-a raspuns lui miculescu-rucar

    aici pe HN.Se vede asta atât din mizerabilele lor postări,cât și din minusurile acordate,cu bucurie,
    la puncte de vedere corecte și decente ale
    majorității cetățenilor români îngrijorați de acțiunile
    agresive ale zeului războiului ARES(PUTIN) de
    la Kremlin.Acesta este înconjurat de o Gardă
    Pretoriană formată din siloviki războinici,în frunte cu
    Șoigu,Lavrov,Gherasimov și Narâșkin.
   • +4 (8 voturi)    
    Welcome! (Sâmbătă, 15 ianuarie 2022, 19:48)

    Votant Ilici [utilizator] i-a raspuns lui miculescu-rucar

    Sa-i uram bun-venit lui Gryphus, ii stiam de mult pe mazeta, newlook, echidistantu, tony_runacia, mai recent pe "popescu", dar Gryphus este un troll nou-nout!
 • +4 (34 voturi)    
  Dacă vecinii nu ajută militar, cu trupe, (Vineri, 14 ianuarie 2022, 22:22)

  Con_stan_tin [utilizator]

  Ucraina să respingă o eventuală invadare a rușilor scenariul este clar, după urmează țările Baltice, Moldova și Georgia.
 • +32 (50 voturi)    
  Rusia trebuie izolata! (Vineri, 14 ianuarie 2022, 22:30)

  AnticoruptieinRomania [utilizator]

  Economic si apoi militar. Fara bani si piete de desfacere, Rusia se va prabusi singura in propria ei curte
  • -15 (35 voturi)    
   Si cum .. (Vineri, 14 ianuarie 2022, 23:15)

   Alius [utilizator] i-a raspuns lui AnticoruptieinRomania

   ..propui sa o izolezi de China?..
   • +8 (22 voturi)    
    cine e piata de desfacere a Chinei? (Vineri, 14 ianuarie 2022, 23:29)

    Dr.Mythnick [utilizator] i-a raspuns lui Alius

    cine e piata de desfacere a Chinei?
    • -11 (23 voturi)    
     Cumva sugerezi . (Sâmbătă, 15 ianuarie 2022, 2:27)

     Alius [utilizator] i-a raspuns lui Dr.Mythnick

     ..ca se poate impune embargo Chinei?...Asta in conditiile in care majoritatea firmelor mari din Europa si SUA au reprezentante/filiale/fabrici/ in China? Cumva nu este China cea care controleaza 70% din zacamintele de metale rare din lume?..

     In alta ordine de idei, de unde-si va lua gaz Europa?...
     • +2 (6 voturi)    
      cumva vrei sa sugerezi ca peste raul Amur (Sâmbătă, 15 ianuarie 2022, 18:39)

      stefan2008 [utilizator] i-a raspuns lui Alius

      China nu ar putea sa-si ia inapoi niste teritorii dintotdeauna considerate chinezesti, punandu-se in acord cu partenerii de afaceri occidentali?
     • +6 (8 voturi)    
      in alta ordine de idei (Sâmbătă, 15 ianuarie 2022, 18:40)

      stefan2008 [utilizator] i-a raspuns lui Alius

      Europa deja este independenta de Rusia la capitolul gaze. Asta explica si preturile la energie peste tot prin Europa.
  • -18 (40 voturi)    
   Nu fi copil (Vineri, 14 ianuarie 2022, 23:20)

   brifcor [utilizator] i-a raspuns lui AnticoruptieinRomania

   Iarba rea (Rusia) nu piere în veci !
   E o tarã imensã, cu resurse colosale si cu un popor mândru care - chiar dacã e în mizerie - luptã pânã la moarte pentru "Tarã"!
   • +9 (27 voturi)    
    poporul il uraste pe cracanat... dar frica e mare. (Vineri, 14 ianuarie 2022, 23:30)

    Dr.Mythnick [utilizator] i-a raspuns lui brifcor

    poporul il uraste pe cracanat... dar frica e mare.
   • +9 (27 voturi)    
    Resursele ei sunt doar gaze si petrol! (Vineri, 14 ianuarie 2022, 23:33)

    AnticoruptieinRomania [utilizator] i-a raspuns lui brifcor

    Americanii au gaze mai ieftine decat ei si mai multe. Tot ei au si petrol. Pur si simplu ii scoti pe rusi de pe piata. Se numeste blocada economica. Ii tii pana da foamea in poporul ala mandru si totul se va surpa.
    China poate face comert cu rusii dar poti bloca si China printr-o prerogativa NATO ca tarile care sparg blocada Rusiei sa fie penalizate. Se poate, e timpul sa scapam de ambele tari. Mai precis, de conducatorii lor comunisti dictatori.
    • -18 (32 voturi)    
     Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 15 ianuarie 2022, 3:28)

     [anonim] i-a raspuns lui AnticoruptieinRomania

     • +8 (26 voturi)    
      ai perfecta dreptate! (Sâmbătă, 15 ianuarie 2022, 5:43)

      miculescu-rucar [utilizator] i-a raspuns lui

      Rusia este posesoare unor importante resurse!
      dar doar atât!
      vorba cântecului:
      mâncă pe stomacul gol,
      mămăligă cu petrol.
      ps: in sfarsit te-ai deconspirat si tu!
     • +3 (7 voturi)    
      mars ma la mata-n rusie (Sâmbătă, 15 ianuarie 2022, 18:42)

      stefan2008 [utilizator] i-a raspuns lui

      ca turism in rusia faci numai tu cu Iliescu
    • -7 (15 voturi)    
     Visezi blocade (Sâmbătă, 15 ianuarie 2022, 9:19)

     Costi888 [utilizator] i-a raspuns lui AnticoruptieinRomania

     Cand de fapt nu poti sa cumperi un telefon sau masini/biciclete din cauza crizei semiconductorilor produsi in china.. hai sa fim seriosi
     • +5 (11 voturi)    
      visezi.... (Sâmbătă, 15 ianuarie 2022, 10:20)

      florin4u [utilizator] i-a raspuns lui Costi888

      CHina la productia de semiconductori are doar 3-4%.....daca ziceai Taiwan te credeam!
      • -5 (13 voturi)    
       China (Sâmbătă, 15 ianuarie 2022, 10:53)

       Costi888 [utilizator] i-a raspuns lui florin4u

       E producatorul nr1 de semiconductori, fie prin companii chineze fie pt producatori externi. Nu mai zic de alte componente. Singura varianta, luata deja in calcul de cat mai multe companii este sa si mute productia in alte tari - vietnam, indonesia, india etc. Dar mai e pana acolo. Mai mult de jumate din ce ai tu in casa e made in China. Hai sa fim seriosi
       • +2 (4 voturi)    
        asta spune doar un lucru (Sâmbătă, 15 ianuarie 2022, 18:44)

        stefan2008 [utilizator] i-a raspuns lui Costi888

        cat are de pierdut China daca nu isi respecta partenerii de afaceri.
        Tot ce produc ei se poate produce altundeva. Iar tarile pe care le ameninta ei in Marea Chinei de Sud abia asteapta asta!!!
       • +2 (4 voturi)    
        aberezi mult si prost!!! (Sâmbătă, 15 ianuarie 2022, 19:38)

        florin4u [utilizator] i-a raspuns lui Costi888

        ...
       • +1 (1 vot)    
        Perioada (Duminică, 16 ianuarie 2022, 12:10)

        Popescul [utilizator] i-a raspuns lui Costi888

        Sunt multi insi pe forum care inca sunt in acea perioada de negare. Aceștia nu pricep o iotă din economie si politica, dar au convingeri. Cine încearcă sa-i contrazica prezentand argumente e catalogat "trol". Vorba reclamei, "Atâta s-a putut.".
    • 0 (0 voturi)    
     Resursele ei sunt doar gaze si petrol.... (Miercuri, 19 ianuarie 2022, 18:59)

     sobolanul [utilizator] i-a raspuns lui AnticoruptieinRomania

     Numai unul care nu are habar de geografie poate vorbii asa..Rusia este cea mai mare sursa de resurse energetice si resurse minerale din lume.....de aceea se vrea a fi ocupata....democratia si valorile europene si americane nu sunt decat praf in ochii prostilor....apropro de poza de mai sus cu lituanianca si soldatul american.....
     Kazastanul are cele mai mari resurse de uraniu....de exemplu
   • +2 (18 voturi)    
    Mă, dacă zici tu așa o fi... (Vineri, 14 ianuarie 2022, 23:44)

    Amerlocu [utilizator] i-a raspuns lui brifcor

    Rusia e o țară imensă cu cele mai mari resurse din lume și cu un bobor mândru și educat.

    Cu toate astea după 70 de ani de pace rusul are speranța de viață cu vreo 3 ani mai scăzută și venitul mediu cu vreo 25% mai jos. Faină țară! Nu-i așa? :)
    • +9 (21 voturi)    
     huh (Sâmbătă, 15 ianuarie 2022, 8:02)

     transpenibilus [utilizator] i-a raspuns lui Amerlocu

     Cum sa fie rusii un popor mandru si educat? Pai davai ceas, davai palton e dovada de educatie? Sa furi Tezaurul Romaniei ti se pare ca tine de cultura, sosocel? Plus violuri salbatice...
     • -9 (15 voturi)    
      hm (Sâmbătă, 15 ianuarie 2022, 12:17)

      srpc [utilizator] i-a raspuns lui transpenibilus

      ai idee cum s-au purtat nemtii, romanii, ungurii si italienii in URSS? atentie, e vorba de tratamentul aplicat cetatenilor simpli, nu nkvd-istilor sau activistilor bolsevici! daca te duci sa extermini un popor nu prea ai voie sa chitai cand ti-o iei inapoi; intai citeste istorie, nu propaganda, apoi posteaza
      • +3 (7 voturi)    
       despre ce exterminare vorbesti.... (Sâmbătă, 15 ianuarie 2022, 19:40)

       florin4u [utilizator] i-a raspuns lui srpc

       te referi la pactul Ribentrop-Moldotov cumva....cand au impartit Polonia in 2?
      • -1 (1 vot)    
       ce tot vorbesti acolo? (Duminică, 16 ianuarie 2022, 13:54)

       FCX [utilizator] i-a raspuns lui srpc

       la razboi nu exista "cetateni simpli". acei cetateni, sunt inrolati in orice moment si in secunda 2 te trezesti cu glontul la cap. Razboiul e razboi. Asa si cetatenii simpli germani si-au sustinut armata nazista pana la sfarsit.
   • +13 (21 voturi)    
    Mândri până la ... (Sâmbătă, 15 ianuarie 2022, 0:37)

    Bogdanescul [utilizator] i-a raspuns lui brifcor

    Ce popor e atât de mândru de ar merge la război în țara altora ?
    Eu sunt de părere că soldații ruși se vor gândi de două ori înainte de a trece granița în Ucraina.
    Dece să încaseze cineva un glonț pentru un despot ca Putin ?
    • -12 (28 voturi)    
     Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 15 ianuarie 2022, 3:30)

     [anonim] i-a raspuns lui Bogdanescul

     • +9 (17 voturi)    
      Ucraina nu e teritoriu rusesc (Sâmbătă, 15 ianuarie 2022, 10:22)

      florin4u [utilizator] i-a raspuns lui

      ci Ucrainian.
      • -7 (11 voturi)    
       da? (Sâmbătă, 15 ianuarie 2022, 12:18)

       srpc [utilizator] i-a raspuns lui florin4u

       la fel or fi si sudul Basarabiei si Nordul Bucovinei, nu?
       • +3 (7 voturi)    
        nu (Sâmbătă, 15 ianuarie 2022, 18:47)

        stefan2008 [utilizator] i-a raspuns lui srpc

        ia mergeti voi inapoi unde v-ati facut studiile cu iliescu si nu va mai luati pensiile de securisti infecti din Romania
       • +1 (3 voturi)    
        dar despre ... (Sâmbătă, 15 ianuarie 2022, 19:44)

        florin4u [utilizator] i-a raspuns lui srpc

        Abhazia,Osetia,Transnistria,Karelia, Crimeea,Buratya, etc......ce poti sa ne spui?!
      • 0 (0 voturi)    
       Ucraina (Miercuri, 19 ianuarie 2022, 19:07)

       sobolanul [utilizator] i-a raspuns lui florin4u

       Daca cititi istoria ucrainei....veti vedea ca initial Rusia isi avea capitala la Kiev....dupa aceea a mutat-o la Moscova....deci Ucraina daca stii limba rusa ...intelegi perfect ucrainiana...si invers.....e ca si romana cu moldoveneasca......problema e de cu totul alta natura.....si mai citeste si istorie...
       Apropo : Ucraina inseamna partea slava de la margine.....sau cam asa ceva....orisicum...Ucrainienii sunt un fel de Rusi.....
  • +3 (11 voturi)    
   Stai linistit ca oricum e cacealma (Vineri, 14 ianuarie 2022, 23:28)

   teo4ro [utilizator] i-a raspuns lui AnticoruptieinRomania

   Oricum ce face acum Rusia e cacealma. Si facturile la gaze resimtite de noi in perioada asta sunt fix chinul Rusiei de a-si mentine trupele la granita cu Ucraina. Sa tii peste 100 de mii de soldati in continua alerta si departe de casa costa bani grei. Rusia economic e sub Germania... cu dublul populatiei Germaniei si cu armata comparabila ca si numar de soldati cu cea a Americii, care are triplul populatiei Rusiei si o economie de vreo 20 de ori mai puternica. Nu trebuie subestimata Rusia, dar nici supraestimata, si de supraestimarea capabilitatilor lor militare sunt preocupati propagandistii Rusnaci de prin 2008 incoace de cand desi au invins, s-au cam facut de ras in Georgia.
  • -16 (26 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 15 ianuarie 2022, 3:25)

   [anonim] i-a raspuns lui AnticoruptieinRomania

   • +7 (19 voturi)    
    Sugerezi sa stam plecati (Sâmbătă, 15 ianuarie 2022, 5:44)

    Fu Leng [utilizator] i-a raspuns lui

    Cu ciubota mujina pe grumaz tot restul vietii????
   • +8 (24 voturi)    
    du-te ba (Sâmbătă, 15 ianuarie 2022, 5:47)

    miculescu-rucar [utilizator] i-a raspuns lui

    in Rusia ma-ti!
    sa traiesti in bogatia rusesca.
   • +9 (19 voturi)    
    Tu te auzi ce vorbesti? (Sâmbătă, 15 ianuarie 2022, 7:47)

    AnticoruptieinRomania [utilizator] i-a raspuns lui

    Cum sa aiba resurse mai mari decat tot Occidentul? Occidentul are de cel putin doua daca nu de trei ori mai multe resurse decat Rusia.
    Iar Rusia nu poate exporta petrol si gaz la tari sarace. China are o populatie care traieste cu cativa dolari pe saptamana, America de Sud la fel. Despre ce vorbesti? Fara exporturi in Occident, Rusia se prabuseste in propria curte. De aceea este si intr-un continuu regres iar odata cu introducerea masinilor electrice si a pompelor de caldura, petrolul si gazele si le pot pastra pentru ei.
    Te inteleg ca esti disperat, dar asta nu e treaba noastra. Pleaca in Rusia daca iti doresti, eu n-am sa calc in tara aia niciodata. Si mai lasa-ma cu turimsul la rusi si padurile lor. Mergi tu acolo, eu merg in Maramures, in Bucovina, la mare si la munte in Romania si in vizita in Occident.
    • +7 (11 voturi)    
     Electrificare (Sâmbătă, 15 ianuarie 2022, 11:33)

     JohnnyBGoode [utilizator] i-a raspuns lui AnticoruptieinRomania

     Într-adevăr, asta pare de fapt cea mai mare amenințare la adresa Rusiei: că exporturile lor vor scădea dramatic odată cu tranziția la energii regenerabile. Probabil și ăsta e unul din motivele agitației de acum.
   • +10 (16 voturi)    
    Dacă are, de ce nu le folosește? (Sâmbătă, 15 ianuarie 2022, 9:01)

    asavreau [utilizator] i-a raspuns lui

    Intră peste alții să le fure ce au ! Rușii au ce fură de la alții, că dacă ar avea ar sta la ei acasă.
   • +2 (6 voturi)    
    rusia e nr 1 la productia de vodka proasta... (Sâmbătă, 15 ianuarie 2022, 19:46)

    florin4u [utilizator] i-a raspuns lui

    si tu probabil esti unul din clienti!
   • -1 (1 vot)    
    nu ai dreptate.... (Duminică, 16 ianuarie 2022, 14:00)

    FCX [utilizator] i-a raspuns lui

    la fel de bine si noi romanii suntem la fel de bogati ca rusii, asa ca daca rusnacii inchid gazul, noi avem resurse petroliere sub pamant si sub mare, taman ca rusii. Stai linistit, nu moare nimeni de frig. Daca e o iarna mai blanda? si chiar daca e frig te imbraci naibii, daca rezisti la plimbare pe afara la -10-20 de grade de ce nu ai rezista in casa? Bineinteles vorbesc de situatii extreme, pt ca mereu exista solutii la gazul rusesc.
  • 0 (0 voturi)    
   tocmai de asta vor razboi... (Duminică, 16 ianuarie 2022, 13:50)

   FCX [utilizator] i-a raspuns lui AnticoruptieinRomania

   dpdv economic, rusii sunt praf si mult in urma europei sau chinei. Si in cazul respectiv ei stiu ca un razboi va produce daune mai mari aluia dezvoltat ca ala calic tot calic e.
 • +15 (35 voturi)    
  Paza bună trece primejdia rea (Vineri, 14 ianuarie 2022, 22:47)

  Amerlocu [utilizator]

  Nicole Iorga descria Rusia acum mai bine de 110 ani ca: „Acea eternă primejdie pentru civilizația umană”. Avea desigur dreptate. Ce e grava e că în acei 110 ani nu s-a schimbat nimic. Într-o formă sau alta Rusia e și azi o primejdie imensă pentru civilizația umană.

  Partea bună e că lumea a înțeles într-un târziu pericolul și există la frontierele Rusiei o alianță mult mai puternică ca tot ceea a fost sau va fi Rusia vreodată. Însă ăsta nu-i un motiv să pui batista pe țambal. Cine șine la pielea sa trebuie să aibă o forță militară suficient de descurajantă. În pofida enormelor guițurilor stridentele propagandei muscălești și numeroaselor petarde, oastea de azi a Rusiei e doar o umbră tristă a ceea ce era odinioară. Țara e sărăcită de tâlhărie și proastă administrare.

  Rusia are posibilitatea să amenințe credibil o țară la fel de eșuată ca a lor, adică Ucraina, dar oastea rusă are puține speranțe împotriva polonezilor. Ăsta e și m motivul pentru care România trebuie să-și asigure o armată cel puțin la nivelul celei poloneze.
  • -13 (23 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 15 ianuarie 2022, 3:33)

   [anonim] i-a raspuns lui Amerlocu

   • +4 (20 voturi)    
    decât a nostră (Sâmbătă, 15 ianuarie 2022, 5:48)

    miculescu-rucar [utilizator] i-a raspuns lui

    care noastră bă gloaba muscalesca?
 • -8 (20 voturi)    
  cine vrea el (Sâmbătă, 15 ianuarie 2022, 6:50)

  gopo2016 [utilizator]

  il doare la banana de restul. romania {cu r mic} e pe lista, ca nu are cine sa o apere, generali aia de la apelul bocancilor, avem trupe da putine asta e
 • +7 (15 voturi)    
  pina nu o iau e coaja, nu se potolesc (Sâmbătă, 15 ianuarie 2022, 8:22)

  mongolul [utilizator]

  dar inainte de a ajunge la razboi, e bine sa se analizeze din ce cauza a evoluat Putin spre razboi; la venirea sa la putere, era bun aliat cu NATO, pentru ca in decursul timpului, sa ajunga la amenintari isterice, nesustinute si de o armata care sa fe luata in seama (cu o economie care sa poata sustine un razboi); daca se va descifra acest mecanism, se vor gasi solutii pasnice; dar zau ca le-ar trebui o chelfaneala pe cinste, rusilor, sa le iasa fumurile razboinice din cap. Iar Ucraina e cea mai nimerita sa le-o traga.
  • +2 (10 voturi)    
   Ai nimerit ținta. (Sâmbătă, 15 ianuarie 2022, 9:08)

   asavreau [utilizator] i-a raspuns lui mongolul

   Rușii de Ucraina le este frică. Știu că ucrainenii au multe de plătit rușilor, inclusiv dezastrul de la Cernobîl și dacă sunt sprijiniți logistic, Ucraina poate învinge Rusia. Rușii par puternici, dar îi unește frica și , înlăturată frica, Rusia se prăbușește.
 • -1 (11 voturi)    
  pretul energiei (Sâmbătă, 15 ianuarie 2022, 8:49)

  jjiacobuta [utilizator]

  vizavi de posibilitaea unui razboi cred ca sansele sunt mici si mai ales in Tarile Baltice .Rusia nu va risca un razboi, doar face presiuni pentru a negocia . Nu va imbatati ca americanii sunt asa bine pregatiti pentru interventii rapide . E un urias care se misca greu in astfel de cazuri . Anglia si Rusia au trupe de interventie rapida pregatite mai bine ca aemricanii . . Vezi cazul Angliei razboiul din Falkland si toate interventiile Rusiei in fosta zona sovietica a URSS. Evident ca daca s-ar dori in 5 ore un stat gen Polonia sau Romania ar fi ocupata total in toate punctele de interes . Interesul Rusiei este sa dea drumul la conducta Nord stream 2 . Si nemtii isi doresc asta insa dupa ce democratii in Germania au puterea , dorinta de a da curs cererilor Rusiei de a da asa peste picior conductei unda verde sunt mai temperate . Presiuni sunt si din partea americana care acum aduc gaz cu vaporul in Europa la un pret peste al Rusiei . E un razboi mai mult economic . Restul e asa pentru chibiti ca noi sa-si dea cu parerea . Despre a scoate Rusia de pe piata energiei e o poveste . Nu poti scoate un jucator in conditiile pur si simplu a lipsei de energie pe piata . Preturile ar creste mai mult decat acum si productia ar scadea . A face investitii in capacitati de productie energetice ar dura ani de zile si costuri pe care nimeni nu si le va asuma . Atunci e mai simplu sa-i ai la masa si te mai certi din cand in cand cu ei . Noua ordine mondiala ii cuprinde si pe rusi si pe chinezi. Fara ei e prea complicata economia mondiala
  • +4 (8 voturi)    
   Americanii aduc gaze lichefiate la jumatate! (Sâmbătă, 15 ianuarie 2022, 15:33)

   AnticoruptieinRomania [utilizator] i-a raspuns lui jjiacobuta

   Nu stii ce vorbesti. Americanii folosesc metoda gaze de sist, care e mult mai ieftina ca pret de exploatare. Mai le lichefiaza si le transporta in Europa si toti sunt la jumate.
   Cat despre SUA, la razboi nu-i intrece nimeni. Trupele de comando americane sunt cele mai bune din lume. Extrag spioni, militari, personal din toate tarile cu minime victime. Eu nu stiu unde citesti tu toate astea, dar sunt ridicole de neadevarate.
   Rusii si chinezii se agata de o himera caci observa ca sunt tot mai izolati pe zi ce trece.
  • +2 (2 voturi)    
   nemtii s-au prins (Sâmbătă, 15 ianuarie 2022, 19:09)

   miculescu-rucar [utilizator] i-a raspuns lui jjiacobuta

   ca diametrul conductei este prea mare!
 • +3 (9 voturi)    
  Soigu (Sâmbătă, 15 ianuarie 2022, 12:13)

  srpc [utilizator]

  asta nu e moldovean la baza?
  • +8 (10 voturi)    
   Cred că este uzbek după față și tenul (Sâmbătă, 15 ianuarie 2022, 12:42)

   Rescator [utilizator] i-a raspuns lui srpc

   super bronzat.Oricum cei mai mulți șefi militari ruși
   provin de la Est de Urali și au sângele foarte fierbinte,
   gata să sară la bătaie și pentru o chiflâ.
 • +1 (5 voturi)    
  rusia este un stat terorist (Sâmbătă, 15 ianuarie 2022, 19:06)

  miculescu-rucar [utilizator]

  care ameninta cu executarea ostaticului, respectiv statul ucrainian, daca nu ii sunt indeplinite cererile.
  ceea ce ignora sau bagatelizeaza este ca americanii nu cedeaza la santajele teroristilor.
  cred ca in ultimul timp realizeaza acest lucru si de aceea striga ca singurele negocieri dorite de ei-rusii-sunt cele cu americanii sau conduse de americani. pe uniunea europeana nu dau doua kopeici, ca o are la mana/ robinet,
  • +2 (8 voturi)    
   foarte bine (Sâmbătă, 15 ianuarie 2022, 20:54)

   srpc [utilizator] i-a raspuns lui miculescu-rucar

   ucraina este un stat ilegitim care-si terorizeaza minoritatile, inclusiv cea romaneasca; asta te-ar interesa daca ai fi roman, dar evident ca nu esti
   • -2 (6 voturi)    
    ba propagandist de doi bani (Sâmbătă, 15 ianuarie 2022, 21:25)

    miculescu-rucar [utilizator] i-a raspuns lui srpc

    cum este ucraina stat ilegal?
    ucraina a fost stat membru ONU si in timpul imperiului mujicilor rosii.
    cat despre chestia cu minoritatea romanesca, canta la alta masa, ca aici nu reusesti sa-ti faci prozeliti pe aceasta tema. v-a cuprins grija de romanii din ucraina!
    uite cine m-a descoperit ca nu sunt roman!
    un trol rus! si cell mai prost dintre toti!
    • +1 (5 voturi)    
     / (Duminică, 16 ianuarie 2022, 0:09)

     srpc [utilizator] i-a raspuns lui miculescu-rucar

     pana acum cativa ani eram sincer antirus si pro-occidental (nu platit, ca tine); apoi am inceput sa ma documentez in detaliu si concluziile sunt cele expuse; in afara de tupeu golanesc si analfabetismul tipic rednecks nu gasesc nimic la voi, postacii sri-aripa cia; inca un lucru sa retii: daca e sa aleg intre rusi si americani, n-o voi face! ambele tari sunt identic toxice
 • 0 (4 voturi)    
  democrație” (Sâmbătă, 15 ianuarie 2022, 22:45)

  naftuliv [utilizator]

  „Democrația” americană din Ukraina trebuie demolată din interior, un nou „maidan” democrat dar rusesc cu aceleași metode americane deja știute în Kiev și în principalele orașe din Ukraina (excepție Cernăuțiul care este românesc); dacă „maidanul” reușește rușii pot să facă ce vor în Ukraina, metoda fiind consacrată ca „democrată” și aducătoare de „democrație”.
 • 0 (0 voturi)    
  Istoria Ucrainei ...si implicit a Rusiei (Miercuri, 19 ianuarie 2022, 19:40)

  sobolanul [utilizator]

  Daca aveti creeier sa ganditi...si ochi sa cititi...pai cititi acest articol :
  https://ro.wikipedia.org/wiki/Istoria_Ucrainei


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by