Patru candidaţi de stânga în alegerile prezidenţiale din Franţa i-au cerut vineri preşedintelui Emmanuel Macron să acţioneze la nivel internaţional pentru suspendarea brevetelor de vaccinuri anti-Covid-19.

HotNews.roFoto: Hotnews

Jean-Luc Melenchon, Yannick Jadot, Anne Hidalgo şi Philippe Poutou cer şefului statului francez „organizarea de urgenţă a unei reuniuni ministeriale a Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC)” pentru „a permite suspendarea brevetelor şi acces la vaccinuri”, în special pentru ţările cele mai sărace, relatează AFP și Agerpres.

Semnatarii scrisorii, o copie a căreia a parvenit AFP, deplâng că „74% dintre toate vaccinurile furnizate anul trecut au ajuns în ţări cu venituri mari şi intermediare din tranşa superioară”, comparativ cu „mai puţin de 1% câte au ajuns în ţările cu venituri scăzute”.

Însă trebuie „să se permită ţărilor cu venituri scăzute şi medii, care au posibilitatea, să producă vaccinuri împotriva Covid-19”, „pentru a răspunde nevoilor mondiale” şi „a controla pandemia”, estimează ei.

Hidalgo şi Melenchon (Franţa nesupusă), Jadot (ecologiştii) şi Poutou (Noul Partid Anticapitalist) denunţă „absenţa îngrijorătoare a unor acţiuni concrete” a guvernului francez.

În timp ce numeroase ţări, printre care SUA, susţin o suspendare a drepturilor de proprietate intelectuală pentru tratamente şi vaccinuri anti-Covid-19, ţările din UE şi-au exprimat deja scepticismul.

În ceea ce-l priveşte, preşedintele Macron a îndemnat iniţial să se facă din vaccin "un bun public mondial", înainte de a face un pas înapoi.

„În condiţiile în care Franţa a preluat preşedinţia Consiliului UE”, cei şase semnatari ai scrisorii îl îndeamnă pe Macron „să se exprime public şi să acţioneze în favoarea suspendării brevetelor” şi „să ceară organizarea cât mai rapidă a reuniunii OMC, prevăzută iniţial pentru noiembrie 2021” asupra subiectului şi amânată din cauza variantei Omicron.

Potrivit lui Melenchon, citat în comunicat, „atât timp cât milioane de persoane rămân fără protecţie în faţa contaminării, niciun sfârşit de pandemie nu este posibil”. „Fără o amplă campanie de vaccinare la scară mondială, condamnăm sute de mii de oameni”, estimează la rândul său Yannick Jadot.