NATO a anunțat vineri semnarea pe viitor a unui acord cu Ucraina pentru a-și consolida cooperarea împotriva atacurilor cibernetice, la câteva ore după un vast atacat informatic care a vizat mai multe ministere ucrainene, potrivit AFP.

Jens StoltenbergFoto: Olivier HOSLET / AFP / Profimedia

Acordul, care va fi semnat „în zilele următoare”, „prevede în special accesul Ucrainei la platforma NATO de partajare a informațiilor malware”, a declarat Jens Stoltenberg într-un comunicat de presă, secretarul general al Alianței Atlantice.

Potrivit acestuia, experții NATO se află deja în Ucraina, oferind „sprijinul lor autorităților ucrainene de pe teren”.

Acest anunț a venit la scurt timp după ce Ucraina a declarat că a fost lovită de un atac cibernetic major care a vizat mai multe dintre ministerele sale.

Originea acestui hack era necunoscută, iar autoritățile ucrainene nu au acuzat până acum pe nimeni.

Acest sabotaj a fost imediat condamnat de Uniunea Europeană, în mijlocul unei secvențe diplomatice tensionate între Rusia și Occident, care se tem de o invazie a Ucrainei de către trupele ruse.

Șeful diplomației europene Josep Borrell a afirmat că au fost mobilizate toate mijloacele pentru a ajuta Kievul. „Îți poți imagina cine a făcut asta”, a spus el fără alte detalii.