Rusia a anunțat vineri că a destructurat grupul de hackeri REvil, considerat cel mai puternic grup de criminali cibernetici în atacuri de tip ransomware, la cererea Statelor Unite, potrivit AFP.

Președinții rus și american Vladimir Putin și Joe Biden au indicat la un summit din iunie că doresc să-și consolideze cooperarea în lupta împotriva criminalității informatice, pe fondul crizelor și acuzațiilor repetate la adresa Moscovei în acest domeniu.

În urma unei operațiuni a serviciilor de securitate ruse (FSB) și a poliției, „existenței acestui grup infracțional organizat i-a fost pusă capăt”, potrivit FSB.

Perchezițiile efectuate „la cererea autorităților americane competente” au vizat 14 persoane și 25 de adrese din cinci regiuni rusești, în special în capitala Moscova și în Sankt Petersburg, al doilea oraș al țării, permițând sechestrarea a echivalentului a 426 milioane de ruble (circa 4,8 milioane de euro) și 20 de mașini de lux, potrivit comunicatului de presă.

FSB nu precizează câte persoane au fost arestate, dar a lansat videoclipuri cu arestări dure.

Membrii grupului „au dezvoltat software dăunător, au organizat delapidarea de fonduri din conturile bancare ale cetățenilor străini și le-au încasat”, potrivit aceleiași surse.

La începutul lunii iulie 2021, acest grup de hackeri vorbitori de limbă rusă, numit și Sodinokibi, și-a revendicat responsabilitatea pentru atacul ransomware care vizează compania americană de computere Kaseya.

Joe Biden i-a cerut apoi, în cadrul unei discuții telefonice, lui Vladimir Putin să acționeze împotriva atacurilor comise din Rusia, altfel Statele Unite vor lua „măsurile necesare”.

La începutul lunii noiembrie, autoritățile europene și americane au anunțat arestarea a șapte hackeri într-o operațiune internațională care a vizat REvil și grupul de ransomware GandCrab.

Ransomware-ul este o formă din ce în ce mai profitabilă de atac digital în care hackerii criptează datele victimelor și apoi cer bani pentru a îndrepta lucrurile.

Potrivit Trezoreriei SUA, 590 de milioane de dolari în răscumpărări au fost plătite numai în Statele Unite în prima jumătate a anului 2021, comparativ cu 416 de dolari în 2020.