Un proiect de lege menit să impună sancţiuni entităţilor responsabile de gazoductul Nord Stream 2 care leagă Rusia de Germania şi pe care Statele Unite îl denunţă, a eşuat joi în Senatul american, anunță Reuters și Agerpres.

Nancy Pelosi si Chuck Schumer alaturi de presedintele Joe BidenFoto: Shutterstock Editorial / Profimedia Images

De ani de zile, acest gazoduct controversat i-a divizat pe occidentali, Statele Unite considerând că ar întări dependenţa Europei de Moscova. Textul, prezentat de republicani în Senat, prevedea sancţiuni împotriva tuturor părţilor responsabile de planificarea, construcţia sau exploatarea acestei conducte subacvatice cu o lungime de 1.230 de kilometri.

Câţiva democraţi au votat împreună cu colegii lor conservatori, dar avea nevoie de sprijinul a 60 de senatori pentru a trece.

Senatorul de Texas Ted Cruz, care a iniţiat proiectul de lege, şi-a exprimat regretul pentru acest eşec.

„Numai impunerea imediată de sancţiuni poate schimba gândirea lui Putin, poate împiedica o invazie în Ucraina şi poate înlătura ameninţarea existenţială reprezentată de Nord Stream 2”, a spus el într-un comunicat după vot.

Democrații au prezentat un plan de sancțiuni condiționat de invadarea Ucrainei

Acest gazoduct s-a regăsit recent într-un alt dosar: creşterea tensiunilor, cu începere din noiembrie, la frontierele Ucrainei, în apropierea cărora Rusia a amplasat trupe, stârnind temeri legate de o operaţiune militară împotriva Kievului.

În cursul zilei de joi, liderul republicanilor din Senat, influentul Mitch McConnell, a îndemnat, de asemenea, să i se trimită un „avertisment puternic” preşedintelui rus Vladimir Putin că „nu va avea voie să folosească energia ca armă”.

Mai mulţi senatori democraţi de prim rang au dezvăluit miercuri un alt proiect de lege vizând impunerea de sancțiuni împotriva Nord Stream 2 în cazul în care Rusia invadează Ucraina.