Un tribunal din provincia canadiană Quebec a suspendat temporar drepturile parentale ale unui tată nevaccinat împotriva COVID-19 şi care "se opune măsurilor sanitare", informează AFP citată de Agerpres.

Sala judecataFoto: Kitsdesign / Sciencephoto / Profimedia

Această decizie din 23 decembrie, dezvăluită de cotidianul local Le Devoir şi consultată de jurnaliştii de la AFP, explică faptul că nu este "în interesul copilului să aibă contacte cu tatăl său dacă acesta nu este vaccinat şi se opune măsurilor sanitare în contextul epidemiologic actual".

Tatăl copilului a cerut iniţial prelungirea, pe durata sărbătorilor de sfârşit de an, dreptului său de tutelă. Judecătorul i-a suspendat în cele din urmă toate drepturile parentale până în luna februarie, cu excepţia situaţiei în care rezidentul canadian decide să se vaccineze împotriva noului coronavirus.

Judecătorul a precizat că unele dintre mesajele publicate de bărbat pe reţelele de socializare "dezvăluie că el pare să se opună vaccinurilor şi măsurilor sanitare".

După părerea acestui tată, protejarea copilului împotriva noului coronavirus "nu este totală" şi "pare chiar să fie redusă în faţa variantei Omicron care se răspândeşte în prezent în Quebec".

În plus, mama minorului locuieşte alături de actualul ei partener de viaţă şi de ceilalţi doi copii ai lor, cu vârste de şapte luni şi de patru ani, care nu sunt vaccinaţi, deoarece imunizarea anti-COVID-19 este permisă în Canada începând de la vârsta de cinci ani.

"În aceste circumstanţe, nu este în interesul niciunuia dintre cei trei copii" ca tatăl să îl poată vedea pe minorul de 12 ani "la ora actuală", a subliniat judecătorul canadian.

Provincia Quebec înregistrează de mai multe săptămâni o creştere importantă a numărului de infectări şi de spitalizări din cauza răspândirii fulgerătoare a variantei Omicron.

Marea majoritate (peste 90%) a adulţilor din Quebec sunt vaccinaţi împotriva COVID-19.

De asemenea, autorităţile din această provincie canadiană francofonă au decis să înăsprească măsurile împotriva persoanelor care refuză vaccinarea şi să impună în curând o taxă care îi vizează doar pe rezidenţii nevaccinaţi.