Guvernul francez a anunțat miercuri că a demarat o procedură de închidere a unei moschei din Cannes, pe Riviera Franceză, acuzată în special că a propagat „remarci antisemite”, citează AFP.

Rugaciune moscheeFoto: Profimedia Images/Cesar Liana/Alamy

Această moschee din centrul orașului Cannes, renumit pentru festivalul său internațional de film, este a treia care suferă această soartă în câteva luni într-o țară care urmărește retorica islamistă de la atacurile din 2015.

Dintre cele „peste 2.500 de lăcașuri de cult musulmane”, 70 sunt „radicalizate”, a declarat ministrul de Interne Gerald Darmanin la postul de televiziune CNews.

La sfârșitul lunii decembrie, ministerul său a indicat că 21 dintre aceste locuri sunt „în prezent închise, din cauza unor cerințe administrative, a unei hotărâri judecătorești, a unei preluări de închiriere, a unei lucrări sau a unei închideri administrative”.

Cinci au făcut „subiectul unei cereri” pentru o eventuală închidere, inclusiv cea de la Cannes.

„Închidem (...) pentru că îi reproșăm remarci antisemite, că susține CCIF (Colectivul împotriva Islamofobiei în Franța, NDLR) și BarakaCity”, a spus Darmanin.

Aceste două asociații, „islamiste”, potrivit ministrului, au fost dizolvate în toamna anului 2020 în urma asasinatului lui Samuel Paty, profesor de istorie și geografie, săvârșit lângă Paris de un tânăr islamist care l-a acuzat că „vorbește despre caricaturile profetului Muhammad” elevilor săi din clasă.

Cannes este aproape de Nisa, scena din 2016 a unuia dintre cele mai sângeroase atacuri jihadiste din ultimii ani din țară (86 de morți).