Guvernul SUA va lansa luna viitoare licitația zonelor din largul coastelor New York și New Jersey pentru construirea unui câmp uriaș de turbine eoliene capabile să furnizeze energie electrică la până la 2 milioane de locuințe, potrivit AFP.

EolieneFoto: LM Wind Power

Acest proiect fusese deja menționat de administrația Biden la momentul prezentării în martie 2021 a strategiei sale de dezvoltare a acestei forme de energie în țară, având ca obiectiv realizarea producției de 30 gigawați (GW) de energie eoliană până în 2030.

Denumit „New York Bight”, proiectul ar putea genera singur 7 GW, detaliază un comunicat de presă al Ministerului de Interne.

Bight este o zonă triunghiulară al cărei vârf se află la sud de golful New York și care se întinde de-a lungul coastei New Jersey la vest și pe cea a Long Island la est.

Administrația intenționează să organizeze o licitație de șase loturi care acoperă un total de aproape 2.000 de kilometri pătrați (480.000 de acri) pe 23 februarie pentru companiile interesate, care este cea mai mare suprafață oferită vreodată pentru un astfel de proiect în țară.

„Administrația Biden-Harris a făcut din lupta împotriva crizei climatice un element central al agendei sale, iar proiectele eoliene maritime precum cel din New York Bight reprezintă o oportunitate unică de a aborda schimbările climatice și de a crea locuri de muncă sindicalizate și bine plătite în Statele Unite”, a declarat Deb Haaland, ministrul de interne.

"Ne aflăm într-un moment cheie pentru dezvoltarea energiei eoliene marine în țară. Trebuie să profităm de acest moment", a adăugat ea.