Numărul unu nord-coreean, Kim Jong Un, a supravegheat personal testul cu succes al unei rachete hipersonice, a declarat miercuri presa de stat, înainte de a cere țării sale să-și consolideze arsenalul militar strategic, în timp ce Statele Unite au anunțat sancțiuni financiare împotriva a cinci dintre compatrioții săi, scrie AFP.

Test cu rachete in Coreea de NordFoto: KCNA

Fotografii difuzate de presa oficială îl arată pe lider, echipat cu binoclu și înconjurat de bărbați în uniformă militară, observând tirul de rachetă, al doilea în mai puțin de o săptămână.

Rachetele hipersonice se numără printre „prioritățile de top” ale planului cincinal al Coreei de Nord, a informat presa de stat anul trecut.

După aceast tir, Kim Jong Un și-a îndemnat țara să „și accelereze eforturile de a-și consolida treptat arsenalul militar strategic atât din punct de vedere calitativ, cât și cantitativ și să continue modernizarea armatei sale”, potrivit agenției de presă de stat KCNA.

Acest test a avut loc în momentul în care Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite se întrunea pentru a dezbate asupra testului de săptămâna trecută a ceea ce Phenianul a prezentat drept o rachetă hipersonică.

Departamentul de Stat al SUA a condamnat tirul de marți, considerând că „constituie o amenințare (...) pentru comunitatea internațională”.

Conform estimărilor inițiale, racheta lansată marți a parcurs peste 700 km până la o altitudine maximă de 60 km, la o viteză maximă de până la de 10 ori mai mare decât viteza sunetului (12.348 kmh/7.673 mph), a precizat într-o declarație Statul Major Întrunit al Coreei de Sud (JCS).

"Evaluăm că aceasta este mai avansată decât racheta lansată de Coreea de Nord pe 5 ianuarie, deși autoritățile de informații sud-coreene și americane efectuează analize detaliate", a precizat JCS.