Președintele kazah Kassym-Jomart Tokayev a declarat miercuri că misiunea de menținere a păcii a alianței Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă condusă de Rusia în Kazahstan s-a încheiat, potrivit acestei forțe colective, relatează Reuters.

Kassym Jomart Tokayev, presedintele KazahstanuluiFoto: Pavel Aleksandrov / TASS / Profimedia

Președintele kazah s-a întâlnit în cursul zilei la Nur-Sultan, capitala kazahului, cu secretarul general al OTSC, Slanislav Zas.

Într-o declarație, Organizația Tratatului de Securitate Colectivă a confirmat miercuri seara că retragerea contingentului va începe joi și „va fi finalizată în zece zile”.

Informația vine după ce marţi ministrul rus al apărării Serghei Şoigu a spus că forţele colective de menţinere a păcii din cadrul Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC) se vor retrage din Kazahstan după stabilizarea completă a situaţiei din această ţară din Asia Centrală.

Declarația era total diferită față de cea făcută marți, în fața parlamentului, de președintele kazah Kassym-Jomart Tokayev, care a spus că soldații ruși vor începe să plece de joi și că vor părăsi Kazahstanul în cel mult 12 zile.

Președintele Kazahstanului a vizitat miercuri Almatî, pentru prima dată de la revoltele mortale de săptămâna trecută, jurând că va repara pagubele din cel mai mare oraș al țării.

„Sarcina acum este de a reconstrui orașul în cel mai scurt timp posibil (...) Nu am nicio îndoială că orașul va fi restaurat”, a spus el.

Această vizită are loc în ajunul începerii retragerii anunțate a contingentului militar de aproximativ 2.000 de oameni, trimiși în principal de Rusia pentru a sprijini puterea existentă în timpul revoltelor.