Rămâne un obiectiv important creșterea prezenței militare americane în România în contextul recentelor provocări de securitate, a declarat miercuri președintele Klaus Iohannis, la reuniunea anuală cu șefii misiunilor diplomatice de la București.

Klaus Iohannis la CotroceniFoto: Presidency.ro

În condițiile în care chiar miercuri au loc negocieri NATO-Rusia privind detensionarea situației de la granița Rusia-Ucraina, Iohannis a spus că este nevoie ca Alianța nord-atlantică să acționeze atât prin măsuri de descurajare, cât și prin consolidarea flancului estic.

  • În fața provocărilor recente de securitate este evident că avem nevoie de o acțiune mai puternică pe palierul descurajare și apărare.
  • Rămâne un obiectiv important și creșterea prezenței militare americane în România.
  • România se implică activ în procesele cu miză strategică la nivelul NATO și UE în ceea ce privește evoluțiile din Vecinătatea Estică și regiunea Mării Negre. Suntem, în mod firesc, preocupați de situația de securitate din vecinătatea noastră, generată de desfășurarea masivă a trupelor ruse în proximitatea Ucrainei, și de implicațiile acesteia pentru stabilitatea euroatlantică.
  • Chiar astăzi are loc o interacțiune importantă, în formatul Consiliului NATO-Rusia, complementară dialogului strategic americano-rus de la începutul săptămânii, cu privire la care am fost informați în timp real.
  • Din perspectiva noastră, abordarea duală a NATO privind Rusia, pe care am susținut-o constant, trebuie să constea atât în măsuri ferme și credibile de descurajare, cât și în deschiderea, pe această bază, pentru dialog. Acest dialog trebuie să aibă ca reper permanent principiile, valorile și angajamentele care reprezintă fundamentul Alianței.
  • Este absolut necesară dezescaladarea concretă, pe teren, a situației de securitate.
  • Amenințarea cu folosirea forței, precum și punerea sub semnul întrebării a parametrilor actuali ai arhitecturii europene de securitate sunt inacceptabile.
  • Susținem, totodată, necesitatea continuării consolidării posturii aliate de descurajare și apărare în mod coerent și cuprinzător pe întregul Flanc Estic, inclusiv și în special în regiunea Mării Negre.
  • Într-un cadru mai larg, Summitul NATO de la Madrid, din luna iunie, va reprezenta punctul culminant pentru adoptarea unor decizii-cheie pentru viitorul Alianței, iar România este deja implicată activ și constructiv. Principala decizie va privi noul Concept Strategic al NATO, prin care Alianța va continua adaptarea la noile provocări și își va consolida profilul”, a declarat Iohannis.

Referindu-se la amenințările de la granița Ucrainei, șeful statului le-a calificat drept "inacceptabile".