Departamentele guvernamentale germane îşi intensifică eforturile pentru a-i ajuta pe consumatorii afectaţi de preţurile foarte mari ale energiei, care încep să afecteze gospodăriile cu venituri mici, au declarat doi factori de decizie pentru Reuters, notează news.ro. La fel ca multe ţări, Germania a înregistrat preţuri record la energie şi la permisele europene de emisii de carbon aferente, care au fost declanşate de ridicarea restricţiilor COVID-19 şi cererea rezultată pentru gazele naturale.

Foto:

”Lucrăm cu hotărâre la soluţii pentru gospodăriile care se confruntă acum cu dificultăţi. Promisiunea noastră a fost întotdeauna că vom proteja în special oamenii cu un buget restrâns, care se trezesc brusc prinşi de evoluţiile sociale şi globale”, a declarat secretarul general al Partidului Social Democrat (SPD) de centru-stânga, Kevin Kuehnert, în declaraţii autorizate a fi publicate duminică.

Guvernul ar prefera soluţii ”nebirocratice şi prudente” adaptate nevoilor individuale, a spus Kuehnert.

Guvernul de coaliţie a depus jurământul luna trecută, sub conducerea cancelarului SPD Olaf Scholz, şi include, de asemenea, Verzii ecologişti, care sunt pro-cheltuieli, şi Liberi Democraţii (FDP), mai conservatori din punct de vedere fiscal.

Un Minister Federal al Construcţiilor recent înfiinţat nu a furnizat încă plăţile unice de sprijin pentru încălzire promise în acordul de coaliţie pentru a ajuta câteva sute de mii de gospodării care primesc beneficii pentru locuinţe.

Ministrul de Finanţe Christian Lindner, de la FDP, a promis joi că va pune la dispoziţie finanţări relevante.

Gospodăriile care depind în întregime de sprijinul pentru venit (Hartz-IV) primesc plăţi integrale pentru costurile de încălzire.

Jumătate din gospodăriile germane se încălzesc cu gaze şi un sfert cu păcură.

În ceea ce priveşte energia electrică şi gazele, ministrul pentru Mediu şi Protecţia Consumatorilor, Steffi Lemke, a declarat pentru Reuters că va lua măsuri restrictive împotriva furnizorilor care au încercat să profite de expirarea contractelor, insolvenţa concurenţilor şi mutarea abonaţilor.

Noile contracte pentru acest din urmă grup şi-au dublat preţul.

”Chiar dacă costurile de achiziţie cresc, astfel de creşteri îngrozitoare ale preţurilor nu sunt justificate”, a spus Lemke.