O „soluție diplomatică” cu Rusia „mai este posibilă”, dacă Moscova joacă jocul dialogului, pentru a dezamorsa criza din jurul Ucrainei, a declarat vineri șeful diplomației americane Antony Blinken, la o conferință de presă la Washington, scrie AFP.

Antony BlinkenFoto: Brendan Smialowski / AFP / Profimedia

"Suntem gata să răspundem cu forță la o nouă agresiune rusă. Dar o soluție diplomatică este încă posibilă și de preferat dacă Rusia alege această cale", a spus el înainte de o săptămână de discuții între Occident și Moscova.

Occidentalii și ucrainenii i-au acuzat de câteva săptămâni pe ruși că au masat zeci de mii de soldați la granița cu Ucraina pentru o potențială invazie și l-au amenințat clar pe președintele rus Vladimir Putin cu sancțiuni „masive” și fără precedent.

Moscova, la rândul ei, cere un acord care să garanteze sfârşitul extinderii NATO la porţile Rusiei.

„Rusia cere acum ca Statele Unite și NATO să semneze tratate pentru a retrage forțele NATO staționate pe pământul aliaților din Europa Centrală și de Est și pentru a interzice Ucrainei să adere la NATO și dorește să ne implice într-o dezbatere despre NATO, mai degrabă decât să ne concentrăm asupra subiectul fierbinte care este agresiunea sa împotriva Ucrainei. Nu ne vom lăsa distrași de acest lucru”, a avertizat Antony Blinken.

„Cred că face cu siguranță parte din strategia lor să prezinte o listă de cereri absolut inadmisibile și apoi să susțină că cealaltă parte nu joacă jocul și să folosească asta ca justificare pentru o agresiune”, spune secretarul de stat. "Dar realitatea este că Rusia știe foarte bine ce nu putem accepta. Și există și dosare, subiecte, asupra cărora putem dialoga", incheie acesta.