Kazakhstan face parte acum din jocul geopolitic iar dacă Occidentul nu intervine atunci Rusia va îngenunchia republica din centrul Asiei într-o mișcare de restaurare a URSS, spune Mukhtar Ablyazov, fost ministru și bancher kazah care se proclamă liderul mișcării de protest într-un interviu exclusiv pentru Reuters.

Mukhtar Ablyazov (sursa foto: wikipedia) Foto: Hotnews

Mukhtar Ablyazov, fost ministru care trăiește în prezent la Paris, spune că Occidentul trebuie să intervină. "Altfel, Kazakhstan va deveni Belarus iar (președintele Rusiei Vladimir Putin) își va pune în practică programul cu minuțiozitate: acela de a recrea o structură similară cu Uniunea Sovietică”, a declarat Ablyazov pentru Reuters.

Ablyazov s-a proclamat lider al protestelor opoziției și a spus că este consultat zilnic în legătură cu tacticile derulate în Almatî.

"Mă consider liderul opoziției”, a mai spus el. ”În fiecare zi, protestatarii mă sună și mă întreabă: Ce ar trebui să facem? Suntem aici, ce să facem?”.

Cine este autoproclamatul lider al opoziției

Mukhtar Ablyazov este om de afaceri și activist politic care a deținut funcția de președinte al băncii Turan Alem (BTA Bank), fost șef al companiei de electricitate deținute de statul kazah Electricity Grid Operating Company.

Pentru scurt timp, a deținut și funcția de ministru al Energiei, Industriei și Comerțului. A demisionat apoi pentru a se alătura opoziției față de regimul lui Nursultan Nazarbayev.

Astfel, în 2001 a pus bazele, în calitate de co-fondator, a partidului ”Alegerea Democratică a Kazahstanului”.

La scurt timp de la înființarea acestei formațiuni, în martie 2002, a fost arestat sub acuzația de fraudă și abuz de putere.

În 2003 a fost grațiat de președintele de atunci Nazarbayev. După eliberarea sa, a încetat orice activitate politică.

A plecat din țară, iar din septembrie 2020 deține statutul de refugiat politic în Franța.

(știre actualizată)