Înaintea reuniunii de vineri, la Bruxelles, a miniştrilor de externe din statele membre NATO, care vor discuta despre criza ucraineană, preşedintele Bulgariei, Rumen Radev, s-a pronunţat în favoarea ajungerii la o soluţie diplomatică, informează DPA citată de Agerpres.

Rumen RadevFoto: Agerpres/EPA

"Soluţia la criza din Ucraina nu va veni prin folosirea forţei sau prin ameninţarea cu folosirea forţei", a declarat preşedintele Radev, joi, la Sofia.

O soluţie adevărată va fi obţinută mai degrabă prin "dialog şi mai multă diplomaţie", a estimat liderul bulgar.

"În momentul de faţă nu există o escaladare a crizei în Ucraina", a spus Radev, în pofida acuzaţiilor americane privind acumularea de trupe ruseşti de-a lungul graniţei cu Ucraina.

Preşedintele Bulgariei a avertizat că o escaladare a tensiunii ar destabiliza nu numai "regiunea noastră, ci întreaga Europă".

Rumen Radev a negat, de asemenea, că Bulgariei i s-a cerut să accepte o desfăşurare de trupe NATO pe teritoriul său şi a calificat drept inutile speculaţiile continue apărute în presa bulgară cu privire la o astfel de solicitare. Bulgaria este membră NATO din 2004.

Rumen Radev a fost reales pentru un al doilea mandat ca preşedinte al Bulgariei în noiembrie 2021 şi se consideră că are simpatii faţă de Rusia.