Într-un discurs de o duritate rară, la un an de la asaltul asupra Capitoliului, Joe Biden l-a acuzat joi pe Donald Trump că „a încercat să împiedice un transfer pașnic al puterii”, promițând că nu va lăsa „pe nimeni să pună cuțitul la gâtul democrației americane”.

Biden si TrumpFoto: Profimedia Images

Biden nu i-a rostit niciun moment numele lui Trump, ci s-a referit la el ca „fostul președinte” sau „fostul președinte învins”, o formulare de natură să-l înfurie pe miliardarul republican.

Biden l-a acuzat pe predecesorul său că a „încercat să împiedice un transfer pașnic al puterii” în timpul „insurecției armate” din 6 ianuarie 2021.

„A creat și răspândit o rețea de minciuni despre alegerile din 2020, a făcut-o pentru că preferă puterea în locul principiului”, și pentru că „ego-ul lui rănit este mai important pentru el decât democrația noastră”, a spus Biden.

„Vom fi o națiune care acceptă ca violența politică să devină norma? (...) Vom fi o națiune care nu trăiește în lumina adevărului, ci în umbra minciunii?”, a întrebat Biden retoric. El a adăugat că SUA nu-și permit să fie o astfel de națiune, comentând că Statele Unite sunt angajate în interiorul și în afara granițelor lor într-o luptă între autocrație și democrație.

„Nu voi lăsa pe nimeni să pună cuțitul la gâtul democrației americane”, a mai spus el.

Trump: Biden a eșuat total

Răspunsul lui Donald Trump nu a întârziat să apară. Fostul președinte a calificat discursul succesorului său la Casa Albă ca fiind un „teatru politic” menit să distragă atenția de la „eșecurile” sale.

„Mi-a folosit numele în încercarea de a diviza și mai mult America”, a spus Donald Trump într-o declarație.

„Acest teatru politic nu face decât să distragă atenția de la faptul că Biden a eșuat complet și total. Democrații vor să folosească această zi de 6 ianuarie pentru a insufla frică și a împărți America”, a adăugat el.

Donald Trump a reiterat, de asemenea, că alegerile prezidențiale din 2020 au fost „trucate”, acuzându-i pe democrați că vor să „anuleze” orice discuție pe acest subiect. (sursa: AFP)