Securitatea europeană depinde de securitatea Ucrainei, a declarat miercuri Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru politica externă şi securitate, Josep Borrell, în timpul unei vizite în regiunea Donbas din estul Ucrainei, avertizând că Rusia se va confrunta cu grave consecinţe dacă va invada această ţară, relatează agențiile EFE și AFP, citate de Agerpres.

Donbas, UcrainaFoto: Ukrinform / Shutterstock Editorial / Profimedia

„Securitatea Europei nu este posibilă fără securitatea Ucrainei”, a afirmat Borrell într-o conferinţă de presă susţinută la câţiva kilometri distanţă de linia de demarcaţie dintre forţele ucrainene şi miliţiile separatiste proruse, care se confruntă din 2014.

În acelaşi timp, Josep Borrell a asigurat Ucraina de „sprijinul deplin” al UE în faţa ameninţării cu o agresiune rusă. „Suntem aici înainte de toate pentru a reafirma sprijinul deplin al Uniunii Europene pentru independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei”, a declarat şeful diplomaţiei europene în conferinţa sa de presă în Donbas, unde a fost însoţit de ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba.

„Orice agresiune militară împotriva Ucrainei va avea consecinţe dezastruoase şi un cost important”, a adăugat Borrell, vorbind în satul Staniţa Luganska, în apropiere de linia frontului.

Conflictul de la frontiera dintre Rusia şi Ucraina „este pe punctul să se agraveze şi tensiunile se acumulează”, a avertizat reprezentantul UE, precizând că vizita sa are loc într-un moment potrivit, întrucât „peisajul geopolitic se schimbă foarte rapid şi conflictul de la graniţa Ucrainei este pe cale să se adâncească”.

„Rusia a concentrat trupe şi echipamente într-un mod foarte neobişnuit. Toate acestea s-au petrecut foarte repede”, a spus şeful diplomaţiei europene, menţionând că UE îşi coordonează în prezent eforturile cu SUA şi NATO, precum şi cu alţi aliaţi în vederea detensionării situaţiei.

„Principala noastră preocupare este reducerea tensiunilor prin intermediul negocierilor şi a poziţiei noastre puternice de sprijin pentru Ucraina. Orice agresiune militară împotriva Ucrainei va avea consecinţe grave”, a avertizat el.

Ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba a subliniat, la rândul său, că vizita lui Borrell în Donbas este una istorică, având în vedere că el este primul şef al diplomaţiei UE care vizitează zona de conflict dintre Ucraina şi Rusia, după izbucnirea acum aproape opt ani a acestui război, soldat cu aproximativ 13.000 de morţi, conform ONU.

UE şi Ucraina au un obiectiv comun în această criză, şi anume de a ajunge la o „detensionare prin mijloace diplomatice, astfel încât Moscova să reducă tensiunile şi să-şi abandoneze intenţiile agresive”, a mai spus Dmitro Kuleba.

În timp ce Rusia vrea să lege criza ucraineană de prezenţa NATO în Europa de Est în cadrul negocierilor cu Washingtonul, reprezentantul Bruxellesului a subliniat că „orice discuţie cu privire la securitatea europeană trebuie să implice UE şi Ucraina”, notează AFP.

În acelaşi timp, Alianţa Nord-Atlantică a anunţat miercuri că reuniunea Comisiei NATO-Ucraina va avea loc luni, cu două zile înainte ca Alianţa să abordeze tensiunea militară de la graniţa ruso-ucraineană cu Moscova în cadrul Consiliului NATO-Rusia la 12 ianuarie.