Taiwanul le oferă sfaturi cetățenilor săi sfaturi despre cum să bea și gătească preparate cu rom după ce a cumpărat 20.000 de sticle de băutură produsă în Lituania ce trebuia să ajungă în China, relatează BBC.

Sticle de alcoolFoto: Igor Golovniov / Zuma Press / Profimedia Images

Presa de stat taiwaneză scrie că Taiwan Tobacco and Liquor Corp (TTL) a cumpărat romul lituanian după ce a aflat că acesta ar putea fi blocat să intre în China de autoritățile de la Beijing, în contextul conflictului diplomatic dintre cele două țări.

Lituania și-a deschis în toamna anului trecut o ambasadă în Taiwan, țară pe care China o consideră ca făcând parte din teritoriul său național, atrăgând o parte furioasă din partea autorităților de la Beijing.

În luna noiembrie China și-a redus relațiile diplomatice cu Lituania și a amenințat pe față țara baltică, afirmând că „va trebui să plătească” pentru ceea ce a făcut.

TTL spune că a avut motive să creadă că romul va fi blocat din a intra în China după ce exporturi recente de bere ale Lituaniei au pățit același lucru.

Rețete de cocktail cu rom din partea statului taiwanez

Consiliul Național de Dezvoltare al Taiwanului a declarat ulterior într-o postare pe Twitter că romul „nu ar fi putut să treacă de vameșii chinezi” și i-a îndemnat pe localnici să cumpere sticlele la sfârșitul lunii ianuarie, când vor fi scoase la vânzare.

Autoritatea taiwaneză a distribuit de asemenea rețete pentru cocktailul Dark 'n' Stormy, pâine prăjită trecută prin rom, friptură cu rom și ciocolată fierbinte cu rom, vorbind și despre relațiile prietenoase dintre cele două țări.

În mod oficial China neagă că ar fi impus un embargo comercial împotriva Lituaniei, măsură ce ar încălca comerciale internaționale. Uniunea Europeană afirmă însă că a confirmat rapoarte care afirmă că anumite bunuri ale unor state membre sunt blocate în vămile chineze.

Comisia Europeană a înaintat un protest în numele Lituaniei și a anunțat că va notifica Organizația Mondială a Comerțului.

Nu este neobișnuit ca Beijingul să impună sancțiuni comerciale neoficiale împotriva țărilor cu care are dispute de natură politică. În prezent China boicotează mai multe produse din Australia, printre care carnea de vită, vinul și orzul.