Coreea de Nord a lansat miercuri o presupusă rachetă balistică în largul coastei sale estice, cu doar câteva ore înainte ca președintele sud-coreean Moon Jae-in să participe la o ceremonie de inaugurare a unei linii de cale ferată despre care se speră că va conecta, în cele din urmă, divizata peninsulă coreeană, transmite Reuters.

Lansare de racheta in Coreea de NordFoto: STR / AFP / Profimedia

Această lansare, prima de după luna octombrie, subliniază promisiunea de Anul Nou a liderului Kim Jong Un de a-și consolida armata pentru a contracara o situație internațională instabilă, în contextul în care discuțiile cu Coreea de Sud și Statele Unite sunt în impas.

Presupusa rachetă a fost lansată în jurul orei locale 08:10 (01.10 noaptea în România) din interiorul țării, pe deasupra coastei de est și a căzut în mare, a transmis Statul Major Întrunit al Coreei de Sud.

Câteva ore mai târziu, Moon a vizitat orașul sud-coreean Goseong, situat pe coasta de est a Coreei de Sud, în apropiere de granița cu Nordul, unde a inaugurat o nouă linie de cale ferată pe care a numit-o "o piatră de hotar pentru pace și echilibru regional" în Peninsula Coreeană.

În declarațiile de la ceremonie, Moon a recunoscut că lansarea a generat îngrijorări legate de tensiuni și de deteriorarea relațiilor intercoreene și a cerut Coreei de Nord să facă eforturi sincere pentru dialog.

"Nu ar trebui să renunțăm la speranța dialogului pentru a depăși în mod fundamental această situație", a spus el. "Dacă ambele Corei vor lucra împreună și vor construi încrederea, pacea va fi realizată într-o zi", a adăugat el.

Aparenta lansare de rachetă de către Nordul înarmat nuclear a evidențiat provocările cu care se confruntă Moon în demersul său pentru a obține un progres diplomatic înainte ca mandatul său de cinci ani să se încheie, în luna mai.

Reconectarea celor două Corei pe calea ferată a fost un subiect central al întâlnirilor dintre Kim și Moon în 2018, dar aceste eforturi nu au dus nicăieri, în timp ce discuțiile menite să convingă Coreea de Nord să renunțe la armele sale nucleare în schimbul relaxării sancțiunilor internaționale au eșuat în 2019.

Discursul de Anul Nou al lui Kim nu a menționat eforturile Coreei de Sud de a relua negocierile blocate sau ofertele Statelor Unite de a discuta, deși analiștii au remarcat că acest lucru nu înseamnă că a închis ușa diplomației.