Statele Unite au anunțat, marți, că au câștigat o victorie în fața Canadei, în prima procedură de litigiu a Acordului de Liber Schimb din America de Nord (USMCA sau CUSMA), privind cotele de lapte canadiene, unul dintre numeroasele subiecte ale tensiunilor dintre cei doi vecini, scrie AFP.

Lapte Foto: MorgueFile.com

Washingtonul a lansat în urmă cu un an, la doar câteva luni de la intrarea în vigoare a acestui nou tratat comercial între Statele Unite, Canada și Mexic, prima procedură pentru a face față unei dispute.

Washingtonul critică Ottawa pentru că a rezervat o parte din laptele fermierilor canadieni pentru fabricile de lapte canadiene, care îl prelucrează, reducând astfel automat cantitatea de lapte vândută acestora de către Statele Unite.

Un grup de soluționare a fost, așadar, înființat în luna mai de către Statele Unite, conform procedurii prevăzute de tratat, iar acesta din urmă și-a emis concluziile pe 20 decembrie, care au fost publicate marți. Verdict: Cotele canadiene sunt contrare prevederilor CUSMA.

Reprezentantul comercial al SUA (USTR), Katherine Tai, a salutat o „victorie istorică”.

Acest lucru „va ajuta la eliminarea restricțiilor comerciale nejustificate asupra produselor lactate americane și va permite industriei americane a produselor lactate și lucrătorilor săi să beneficieze pe deplin de CUSMA pentru a comercializa și vinde produse americane consumatorilor canadieni”, a spus ea într-un comunicat de presă.

Guvernul canadian, la rândul său, a indicat că „a luat act” de această observație și asigură că „va continua să lucreze în strânsă colaborare cu industria canadiană a produselor lactate”.

O soluție trebuie găsită în termen de 45 de zile de la primirea raportului, adică cel târziu până la 3 februarie 2022.

Cei doi miniștri canadieni s-au declarat însă „mulțumiți” de raport, considerând că „s-au exprimat în mare măsură în favoarea Canadei și a industriei sale lactate”.

„Mai presus de toate, este important să subliniem că grupul recunoaște în mod expres legitimitatea sistemului de management al aprovizionării al Canadei” și confirmă „că Canada își poate gestiona, la discreția sa, politicile de alocare a contingentelor tarifare pentru produsele lactate în cadrul CUSMA pentru a-și susține furnizarea”

Paleta de litigii dintre SUA și Canada

Conflictul pentru lapte este unul dintre numeroasele zone de dispută dintre cei doi vecini, și care persistă în ciuda sosirii lui Joe Biden la Casa Albă, după un mandat marcat de războaie comerciale sub Donald Trump.

Fostul președinte a fost și la originea noului acord de liber schimb între cele trei țări din America de Nord, care a înlocuit la 1 iulie 2020 Aléna, acordul de liber schimb din America de Nord, care era în vigoare din 1994.

Cei trei parteneri au trâmbițat întotdeauna că acest nou tratat ar fi benefic pentru economiile lor și pentru lucrătorii lor, dar gama de litigii s-a lărgit.

Astfel, confruntat cu ofensiva americană în sectorul lactatelor, guvernul canadian a vizat sectorul panourilor solare, și a solicitat formarea unui grup de experți care să denunțe aplicarea tarifelor americane de 18% în această industrie.

Iar disputa cu privire la cheresteaua canadiană, care a afectat relațiile dintre cele două țări de mai bine de 35 de ani, a reapărut recent când Washingtonul a dublat rata taxei compensatorii. Ottawa a considerat aceste drepturi „nejustificate” și a anunțat că le va contesta.

Din ianuarie până în octombrie 2021, Statele Unite au exportat produse lactate în valoare de 478 de milioane de dolari în Canada, care este a treia cea mai mare destinație de export pentru produse lactate americane, a spus USTR.

Canada indică, la rândul său, că cele 10.095 de ferme de lapte generează aproximativ 19.000 de locuri de muncă directe.