Într-o unanimitate rară în aceste vremuri de tensiune și incertitudine, cei cinci membri permanenți ai Consiliului de Securitate au declarat luni că „un război nuclear nu poate fi câștigat”, amintind de declarația făcută de Moscova și Washington în timpul războiului rece, potrivit AFP.

Arme nucleare americaneFoto: defense.gov

Înainte de cea de-a zecea Conferință de revizuire a Tratatului de neproliferare (TNP), programată pentru ianuarie, dar amânată pentru o dată ulterioară din cauza pandemiei de Covid, cele cinci puteri (Statele Unite, China, Rusia, Regatul Unit și Franța sau P5) au încercat să liniștește planeta cu privire la perspectiva unei confruntări evident cataclismice.

În toiul negocierilor cu Iranul, bănuit că ar dori să achiziționeze bomba atomică, aceștia își subliniază dorința de a progresa „în ceea ce privește dezarmarea, cu obiectivul ultim al unei lumi libere de arme nucleare”, potrivit unui comunicat al președinției franceze.

Semnatarii promit să-și consolideze măsurile pentru „prevenirea utilizării neautorizate sau neintenționate a armelor nucleare”, continuă textul, cu o săptămână înainte de o negociere ruso-americană la Geneva privind tratatele de control al armelor nucleare și situația de la granița ruso-ucraineană.

Mai presus de toate, „afirmăm că un război nuclear nu poate fi câștigat și nu trebuie purtat niciodată”, afirmă P5, insistând că aceste arme „atâta timp cât există, trebuie să servească în scopuri defensive, de descurajare și de prevenire a războiului”.

Acest concept de război nuclear de necontrolat a fost evocat în 1985 la Geneva de șefii de stat Mihail Gorbaciov și Ronald Reagan. Dar „nu fusese niciodată preluat” de P5, subliniază Marc Finaud, expert în proliferare la Centrul de Politică de Securitate de la Geneva (GCSP).

„Au acceptat reluarea acestei doctrine” pe care o cer multe țări și societăți civile, a adăugat el pentru AFP, cu „această dorință de a spune lumii că toate aceste preocupări cu privire la riscul războiului nuclear sunt nefondate”.

De altfel, declarațiile s-au înmulțit recent cu privire la natura volatilă a geopoliticii globale, între tensiunile chino-americane asupra Taiwanului și din Indo-Pacific, situația din Ucraina, crizele multiple din Orientul Apropiat și Mijlociu și consecințele dezastruoase ale Covid-19.