Cel mai mare grup de migranți din Irak care a reușit să treacă granița dintre Belarus și Lituania în timpul crizei instrumentate de regimul lui Alexandr Lukașenko s-a întors la Bagdad după ce autoritățile de la Vilnius le-au plătit 1.000 de euro pentru a se întoarce acasă, relatează Euronews.

Migranti granita BelarusFoto: TASS / Profimedia Images

Potrivit ministerului lituanian de interne, toți migranții s-au întors voluntar în Irak.

„Estimăm cât ne costă fiecare migrant. Costul de bază a ținerii unui migrant este de 11.000 de euro pe an. Este evident mult mai profitabil pentru noi să oferim un stimulent, cumpărăm un bilet sau rezervăm un zbor și astfel să avem mai puține provocări și alte probleme”, a explicat Agnè Bilotaite, ministrul de interne al Lituaniei.

Autoritățile de la Vilnius au expulzat peste 500 de migranți care au intrat în țara baltică din Belarus însă alte 3.000 încă se află în centre pentru refugiați din Lituania.

Dezbateri privind soarta migranților

„Trebuie să începem să ne gândim ce vom face cu ei când centrele de refugiați vor fi închise”, a declarat săptămâna trecută și Tomas Vytautas Raskevičius, președintele comisiei pentru drepturile omului din cadrul parlamentului lituanian.

Acesta a spus că Lituania trebuie să discute despre integrarea migranților, „altfel ei vor încerca să ajungă în alte țări europene.

Polonia, Letonia, Lituania și apoi Comisia Europeană și SUA au acuzat guvernul lui Alexandr Lukașenko că a ademenit persoane din Orientul Mijlociu, în special Irak, în Belarus cu promisiunea că de aici vor putea intra în Uniunea Europeană.

Potrivit Crucii Roșii din Belarus, în jur de 600 de migranți încă se află în apropierea granițelor UE deși guvernul de la Minsk a început deportarea lor și a anunțat că va evacua taberele din apropierea frontierei cu Polonia.

Citește și: