Sute de case au fost distruse și cel puțin 33.000 de persoane au fost forțate să-și evacueze casele în urma incendiilor din Colorado, un stat din vestul Statelor Unite lovit de vânturi puternice și care se confruntă cu o secetă istorică, au declarat oficialii citați de AFP.

Incendii in ColoradoFoto: YouTube

În comitatul Boulder, hoteluri, centre comerciale și peste 650 de acri de verdeață au căzut pradă flăcărilor.

„Aproximativ 370 de case din jurul Sagamore au fost distruse. Și este posibil ca 210 de case să fi fost distruse în Old Town Superior”, a declarat șeriful din comitatul Boulder, Joe Pelle, într-o conferință de presă joi.

Orașul Boulder, care are peste 100.000 de locuitori, este situat la aproximativ cincizeci de kilometri de Denver, capitala Colorado.

Acest stat se confruntă cu o secetă istorică care a facilitat foarte mult răspândirea flăcărilor. Iar rafale de vânt de peste 160 km/h au fost observate pe alocuri, complicând eforturile pompierilor.

„Având în vedere amploarea și intensitatea acestui incendiu și prezența lui într-o zonă atât de dens populată, din păcate nu am fi surprinși dacă ar fi răniți sau morți”, a avertizat șeriful Joe Pelle.

Potrivit ziarului Colorado Sun, mai multe persoane au avut nevoie de tratament pentru arsuri, dintre care cel puțin șase au fost internate în spital.

Din fericire, se așteaptă ca vânturile să se atenueze, a anunțat Serviciul Național de Meteorologie joi târziu, iar în următoarele două zile sunt așteptate ninsori abundente.

În total, peste 33.000 de persoane au primit ordin de evacuare, inclusiv Louisville, un oraș cu 20.000 de locuitori, și Superior, 13.000 de locuitori.

„Părăsiți Louisville sau viața voastră va fi în pericol”, au insistat serviciile meteorologice.

„Vânturile puternice răspândesc rapid flăcările și toate avioanele sunt blocate”, a scris pe Twitter Jared Polis, guvernatorul statului muntos în care Munții Stâncoși se întâlnesc cu Marile Câmpii.

De asemenea, a declarat stare de urgență, și a subliniat pericolul acestui incendiu care, spre deosebire de precedentele, nu afectează doar zonele rurale.