Lira turcească a scăzut joi cu până la 6%, continuând declinul din ultimele patru zile, după câştigurile mari de săptămâna trecută, în timp ce guvernul s-a străduit să convingă deponenţii să ignore volatilitatea şi îngrijorările legate de accelerarea inflaţiei şi reducerile neconvenţionale ale dobânzilor, transmite Reuters.

Lira turceasca se tot prabusesteFoto: Freepik

În timp ce ministrul de Finanţe Nureddin Nebati a declarat că deţinerile în dolari ale turcilor au scăzut, datele oficiale au arătat că deţinerile locale de valute forte au crescut săptămâna trecută la un nivel record de 238,97 miliarde de dolari, potrivit News.ro.

În acelaşi timp, deţinerile nete în valută ale băncii centrale – protecţia sa împotriva unei crize financiare - au scăzut aproape de minimul ultimelor două decenii.

Lira a scăzut cu până la 20% în ultimele patru sesiuni de tranzacţionare, inversând o creştere de peste 50% consemnată în cele cinci zile anterioare, determinată de o nouă schemă de stat pentru a proteja depozitele locale de pierderile provocate de deprecierea faţă de alte valute.

Cu toate acestea, datele de joi au arătat că cea mai mare parte a aprecierii lirei de săptămâna trecută a fost, de fapt, determinată de intervenţia băncii centrale, a declarat Per Hammarlund, analist şef la SEB.

”Oamenii nu se grăbesc să-şi transforme economiile din dolari în lire, asta este sigur”, a adăugat Hammarlund.

Joi, lira s-a depreciat la 13,4 unităţi pentru dolar, înainte de a reveni la 13 lire pentru un dolar, fiind în continuare în scădere în continuare cu 4,7% pe parcursul zilei.