Joe Biden și Vladimir Poutin au încheiat joi un dialog telefonic de 50 de minute cu mize foarte mari, menit să găsească calea diplomatică de ieșire din criza generată de amenințarea unei invazii ruse a Ucrainei, scrie AFP.

Biden si Putin discutand la GenevaFoto: Mikhail Metzel / TASS / Profimedia Images

„Apelul președintelui Biden către președintele Putin s-a încheiat la ora 16:25 (21:25 GMT, nota editorului)”, a anunțat un oficial de la Casa Albă.

  • Kremlinul s-a declarat „mulțumit” după discuțiile din această seară, dar consideră că sancțiunile împotriva Moscovei ar fi o „greșeală foarte gravă”

„Discuțiile au fost sincere și cu siguranță au fost utile ambelor părți”, se arată în declarația făcută de agenția TASS, după ce președinții au vorbit la telefon. „S-a convenit că acest tip de contacte regulate la cel mai înalt nivel va continua”.

De asemenea, președinții au făcut schimb de felicitări de Anul Nou,se arată în comunicat.

Kremlinul a spus că discuțiile s-au concentrat pe viitoarele negocieri privind acordarea de către Rusia a unor garanții de securitate obligatorii din punct de vedere juridic. Putin a explicat abordările care stau la baza proiectelor de acorduri ale Rusiei adresate SUA și NATO.

„S-a subliniat că munca comună ar trebui să ducă la garanții ferme obligatorii din punct de vedere juridic care vor exclude extinderea NATO spre est și desfășurarea de sisteme de arme amenințătoare în imediata apropiere a granițelor ruse”, se arată în comunicat. „S-a subliniat că securitatea fiecărei țări poate fi asigurată doar pe baza respectării stricte a principiului indivizibilității securității”.

Bien a subliniat că SUA și Rusia poartă o responsabilitate specială pentru securitatea în Europa și în întreaga lume, a spus Kremlinul. În plus, el a spus că SUA nu intenționează să desfășoare arme ofensive în Ucraina, potrivit declarației.

Putin a răspuns amenințărilor lui Biden potrivit cărora Rusia se va confrunta cu sancțiuni economice și militare masive în cazul unei escaladări a situației din Ucraina: „Aceasta ar reprezenta o greșeală foarte gravă care ar risca pericolul ruperii totale a relațiilor ruso-americane”, se arată în comunicatul TASS.

Deci, deși acest apel a avut loc la cererea guvernului Rusiei, este în concordanță cu opinia noastră că angajamentele șefilor de stat, în special între aceste două țări, și în special în perioada intensă de diplomație care urmează să vină, nu săptămâna viitoare, ci săptămâna viitoare. după, este potrivită și cea mai bună modalitate de a avansa în situația foarte gravă cu care ne confruntăm.

  • SUA: Tonul conversației dintre cei doi președinți a fost serios și de fond. Fiecare și-a susținut pozițiile afirmate anterior

Acest apel a avut loc la cererea Rusiei, iar opinia noastră este că angajamentele celor doi șefi de stat sunt cele potrivite și constituie cea mai bună modalitate de a avansa în situația foarte gravă cu care ne confruntăm, a declarat un purtător de cuvânt al Casei Albe.

Președintele Biden a prezentat două căi, două modelități de abordare a SUA, care vor depinde doar de acțiunile Rusiei în perioada următoare. Una este o cale a diplomației care duce la o detensionare a situației, iar cealaltă este o cale care se concentrează mai mult pe descurajare, inclusiv pe costuri și consecințe grave în cazul în care Rusia ar alege să continue cu o nouă invazie a Ucrainei. Aceste costuri includ o întărire a poziției forțelor NATO în țările aliate și includ de asemenea asistență suplimentară pentru Ucraina care să-i permită să se apere, așa cum am stabilit anterior.

Liderii au convenit asupra succesiunii Dialogului de Stabilitate Strategică care începe pe 9 și 10 la Geneva, o discuție în cadrul Consiliului NATO-Rusia pe 12 și o reuniune OSCE pe 13 ianuarie. Ambii au discutat despre importanța diplomației pragmatice, orientate spre rezultate. Și cred că președintele Biden a văzut în acest apel o încercare de a stabili precondițiile pentru acest tip de soluție.

Președintele Biden a fost foarte clar spunând că Statele Unite vor acționa pe principiul „nothing about you without you”: nu vor exista discuții despre problemele de interes suprem pentru partenerii și aliații SUA fără consultarea și participarea deplină a acestora, principiu pe care președintele Putin a spus că l-a înțeles.

Ambii lideri au recunoscut că ar exista probabil domenii în care am putea face progrese semnificative, dar și domenii în care acordurile ar putea fi imposibile și că discuțiile viitoare vor determina mai precis conturul fiecăreia dintre aceste categorii. ”Asta este diplomația. Pentru asta sunt negocierile”, a mai spus purtătorul de cuvânt al Casei Albe.