Președintele SUA Joe Biden și omologul său rus Vladimir Putin urmează să aibă joi o convorbire telefonică în încercarea de a detensiona criza legată de Ucraina, aceasta fiind a doua discuție dintre cei doi în decurs de o lună, informează BBC.

Biden si Putin discutand la GenevaFoto: Mikhail Metzel / TASS / Profimedia Images

Cei doi lideri vor discuta despre negocierile pe teme de securitate dintre cele două state și situația din Europa, negocieri care ar urma să înceapă în luna ianuarie, a precizat un oficial al Casei Albe.

SUA și Ucraina au acuzat Rusia că pregătește o invazie a fostei republici sovietice, în vreme ce Kremlinul neagă astfel de planuri.

Rusia insistă că și-a desfășurat efectivele militare la granița cu Ucraina pentru exerciții și că are tot dreptul să își mute trupele oriunde dorește pe teritoriul său. Kremliul a mai cerut garanții privind blocarea extinderii NATO, mare parte fiind considerate ”inacceptabile„ de către aliați.

Casa Albă a mai precizat că SUA i-a consultat pe liderii europeni înaintea discuțiilor cu Rusia, în vederea unei reacții coordonate.

Potrivit Kievului, peste 100.000 de soldați ruși au fost trimiși la granița dintre cele două state, în vreme ce SUA au amenințat cu ”sancțiuni fără precedent” în cazul unui atac al Rusiei.

Este de așteptat ca Biden să ofere omologului său o „cale diplomatică” de rezolvare a situației, cu precizarea că SUA este gata să reacționeze în cazul în care Putin invadează Ucraina.

Miercuri, în perspectiva acestor convorbiri, secretarul de stat american Antony Blinken a vorbit cu președintele Volodimir Zelenski, reafirmând sprijinul ferm al SUA față de ”independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei”.