Trei avioane ale companiei americane Flexport Inc. pline cu cartofi sunt gata să decoleze pentru a salva McDonald's din Japonia de deficitul de cartofi prăjiți provocat de criza lanțului global de aprovizionare cauzată de pandemia de Covid, relatează agenția italiană ANSA, citată de Rador.

Cartofi prajiti McDonald'sFoto: Flickr

Dar nu numai, la mijlocul lunii decembrie, portul Vancouver, de unde plecau navele care se îndreaptă spre Asia, a fost lovit de ploaie și inundații și toate transporturile au fost blocate. În ultimele zile, lipsa materiilor prime a determinat toate restaurantele fast-food din țară să raționalizeze „french fries” – așa cum se numesc în America – și să servească doar porții mici. Imaginile care au circulat pe 21 decembrie pe rețelele de socializare au arătat cozile lungi din faţa McDonald's-ului din Tokyo, alcătuite din persoane dornice să aştepte pentru a cumpăra ultimele câteva porții medii și mari.

„Flexport tocmai a încheiat un contract, iar trei aeronave 747 pline cu cartofi vor zbura în Japonia pentru a ajuta la rezolvarea situaţiei deficitului de chipsuri”, a anunțat într-un tweet CEO-ul companiei, Ryan Petersen, fără a oferi detalii despre costul unei astfel de operațiuni.

Interpelată de agenția Bloomberg, compania McDonald's nu a confirmat și nici nu a negat acordul cu Flexport, dar a asigurat că pe 31 decembrie vor fi reluate vânzările tuturor tipurilor de porţii de cartofi prăjiți.

Lipsa cartofilor prăjiți nu a afectat doar Japonia. La New York, iconicul J.G. Melon a anunţat săptămâna trecută, într-o postare pe Instagram, că va bloca vânzările de cartofi prăjiți din cauza unor probleme ale lanțului de aprovizionare.