Liderul nord-coreean Kim Jong Un a prezentat la o conferinţă a Partidului Muncitorilor din Coreea planuri pentru stimularea dezvoltării rurale, a anunţat miercuri presa de la Phenian.

Kim Jong UnFoto: KCNA

Kim Jong Un a anunţat strategii pe termen mediu şi lung pentru agricultură, descrise de agenţia oficială de presă KCNA ca „măsuri revoluţionare importante”, relatează agențiile DPA și Agerpres.

Potrivit DPA, cei care urmăresc situaţia din Coreea de Nord au interpretat anunţul ca un indiciu al disperării tot mai adânci a conducerii nord-coreene privind penuria alimentară. Agenţia reaminteşte gestul neobişnuit al lui Kim, care a avertizat încă din iunie populaţia despre criza alimentară.

Coreea de Nord a fost dependentă mulţi ani de ajutoarele alimentare internaţionale, după o serie de dezastre naturale şi în contextul managementului economic deficitar, al corupţiei şi al izolării diplomatice. Situaţia a fost agravată şi de pandemia de coronavirus: ţara şi-a închis frontierele în ianuarie 2020, întrerupând astfel importurile vitale de alimente.

Participanţii la conferinţa de partid în curs de desfăşurare au discutat în prima zi „politici de partid şi de stat” importante pentru 2021 şi planuri pentru anul viitor, arată oficialii; în a doua zi, Kim a făcut anunţul despre agricultură şi dezvoltarea rurală.