Europarlamentarul Dacian Cioloș spune, referitor la desființarea organizației rusești pentru drepturile omului Memorial, că ”este un semn de slăbiciune atunci când îți inventezi dușmani ca să te agăți de putere”. Decizia de desființarea a organizației pentru drepturile omului a fost luată marți de Curtea Supremă de Justiție de la Moscova.

HotNews.roFoto: Hotnews

Decizia de a închide organizația Memorial face parte din represiunea inacceptabilă a societății civile și a presei independente, mascată sub pretextul subțire al noii legii privind ”agenții străini”, a scris eurparlamentarul român pe twitter.

Dacian Cioloș, membru al grupului Renew Europe, a mai spus că ”este un semn de slăbiciune atunci când îți inventezi dușmani pentru a te agăța de putere”.

Centrul pentru drepturile omului Memorial, care militează pentru prizonierii politici și alte grupuri defavorizate a ajuns în fața instanței deoarece a fost acuzat de justificarea terorismului și pentru că nu s-a identificat corect drept ”agent străin” în publicațiile sale.

Decizia vine la o zi după ce liderul unei filiale Memorial, Iuri Dmitriev, un istoric celebru pentru demascarea crimelor din Gulagul Sovietic a fost condamnat iar la închisoare pentru acuzații pe care mulți le consideră fabricate.

Ambele cazuri încununează un an marcat de o represiune fără precedent împotriva opozanților Kremlinului, care a inclus încarcerarea liderului opoziției Alexei Navalny și interzicerea organizațiilor sale, precum și declararea mai multor organizații media drept "agenți străini" și blocarea acestora pentru activități "nedorite".