Rusia introduce de miercuri examinare medicală şi amprentare obligatorii pentru străini, noile reguli fiind deja puternice criticate, relatează DPA citată de Agerpres.

Coronavirus RusiaFoto: ITAR-TASS / Alamy / Profimedia Images

Conform noii legi, vor fi necesare verificări medicale elaborate la fiecare trei luni începând de anul viitor, inclusiv analize de sânge şi raze X sau examinări CT pentru unii.

Ministerul de Externe de la Moscova a precizat că va încerca să obţină "condiţii favorabile" pentru jurnaliştii străini şi familiile lor.

Camera de Comerţ Germano-Rusă (AHK) a atras deja atenţia că economia Rusiei ar putea fi afectată dacă noile reguli vor fi implementate pe deplin.

Dacă oamenii de afaceri vor fi afectaţi, există riscul ca "managerii străini importanţi pentru Rusia să se îndepărteze în număr mare de ea", a precizat AHK.

Camera de Comerţ Germano-Rusă a cerut guvernului rus să relaxeze regulile, printr-o scrisoare transmisă în decembrie.

Conform noilor prevederi, străinii trebuie să se testeze de tuberculoză, sifilis şi HIV. AHK susţine că rezultatele trebuie trimise autorităţilor ruse responsabile cu imigraţia şi că luarea de amprente este de asemenea obligatorie.

Persoanele care refuză să se supună regulilor riscă să rămână fără permis de lucru. Autorităţile ruse afirmă că noua procedură este o măsură sanitară în beneficiul întregii ţări.

Ziarul rus Novaia Gazeta, critic la adresa Kremlinului, s-a întrebat însă dacă nu este vorba de discriminare. Nu este clar dacă străinii vor trebui să părăsească ţara sau să sufere alte consecinţe dacă testele vor arăta că sunt bolnavi.