Experţii în sănătate din Italia au îndemnat luni guvernul de la Roma să relaxeze restricţiile anti-COVID-19, avertizând că acestea riscă să ducă la o paralizie a ţării, pe fondul răspândirii rapide a infecţiilor cu tulpina Omicron, scrie Reuters.

Vaccinare anti-Covid in ItaliaFoto: Cecilia Fabiano/ Lapresse/ Profimedia Images

Potrivit restricţiilor, persoanele care vin în contact cu o persoană infectată trebuie să rămână 7 zile în autoizolare dacă sunt vaccinate şi 10 zile dacă nu sunt vaccinate. Experţii susţin că fiecare persoană testată pozitiv are, în medie, 10 contacţi apropiaţi, ceea ce înseamnă că în două săptămâni un milion de persoane pot fi infectate cu coronavirus sau autoizolate.

"Asta ar însemna că 10 milioane de contacţi trebuie trimişi în carantină, iar acest lucru nu este posibil", a declarat Nino Cartabellotta, şeful fundaţiei de sănătate Gimbe.

"Este clar că în acest moment şi având în vedere rapiditatea de transmitere a variantei Omicron trebuie să schimbăm modul în care intervenim, altfel ne îndreptăm spre un lockdown generalizat", a declarat virusologul Fabrizio Pregliasco.