Un tribunal din Abu Dhabi a eliberat un certificat de căsătorie civilă unui cuplu non-musulman, o premieră în Emiratele Arabe Unite, o țară din Golf care încearcă să transmită o imagine mai liberală și mai progresistă, a anunțat luni agenția de presă din Emiratele Arabe Unite WAM.

HotNews.roFoto: Hotnews

Un cuplu canadian este primul care beneficiază de această nouă lege privind statutul non-musulmanilor din capitala emiratelor, citează AFP.

„Emiterea acestui prim contract de căsătorie civilă de către o instanță din Abu Dhabi este un precedent în regiune”, scrie WAM.

Această bogată țară musulmană din Golf s-a străduit în ultimii ani să devină o națiune modernă deschisă lumii.

Emiratele, unde 90% din aproximativ zece milioane de locuitori sunt străini, a autorizat conviețuirea, a relaxat restricțiile privind alcoolul și a ușurat obținerea permiselor de ședere.

Căsătoria civilă este rară în Orientul Mijlociu și este de obicei ținută sub autoritatea unei persoane religioase.

În timp ce multe țări din regiune nu recunosc deloc căsătoria civilă, altele o fac, cum ar fi Algeria și Tunisia, uneori în anumite condiții.

La începutul lunii decembrie, Emiratele au decis din 2022 să-și lungească weekendul de vineri-sâmbătă până sâmbătă-duminică și să stabilească o săptămână de lucru de patru zile și jumătate, în special de dragul competitivității.

Va fi singura țară din Golf în care weekendul nu va avea loc doar vineri, ziua de rugăciune pentru musulmani, și sâmbătă.

În Arabia Saudită, un vecin al Emiratelor, au fost inițiate și reforme de liberalizare, cum ar fi ridicarea interdicției de femeilor de a conduce automobile și permiterea concertelor sau a altor evenimente mixte, în ciuda unei represiuni stricte împotriva disidenței.

La fel ca Emiratele, regatul saudit dorește să-și diversifice economia dependentă de petrol și să-și transforme capitala Riad într-un centru internațional.