Președintele Somaliei, Mohamed Abdullahi Mohamed, a declarat luni că l-a suspendat pe premier pe din cauza unei anchete de corupție, dar ministrul adjunct al informațiilor a declarat că decizia reprezintă o "lovitură de stat indirectă", transmite Reuters.

Presedintele (stanga) si premierul din SomaliaFoto: Yasuyoshi Chiba / AFP / Profimedia Images

Mohamed l-a acuzat pe Roble că a furat terenuri deținute de Armata Națională Somaleză și că a intervenit într-o anchetă a Ministerului Apărării.

Toți ceilalți miniștri își vor continua atribuțiile, a declarat el. Roble nu a reacționat imediat după decizia președintelui.

Dar purtătorul de cuvânt al guvernului, Mohamed Ibrahim Moalimuu, a scris pe Facebook că acțiunea președintelui este neconstituțională. El a precizat că premierul își va continua atribuțiile.

Duminică, președintele și premierul Mohammed Hussein Roble s-au acuzat reciproc că întârzie alegerile parlamentare, într-o dispută despre care analiștii spun că ar putea distrage atenția guvernului de la lupta sa împotriva insurgenței al Shabaab, ce are legături cu Al Qaeda.

De asemenea, Mohamed a anunțat că l-a înlăturat din funcție pe comandantul forțelor maritime, generalul Abdihamid Mohamed Dirir, din cauza unei anchete similare cu cea la adresa premierului

Ministrul adjunct al informațiilor, Abdirahman Yusuf Omar Adala, a spus că desfășurarea forțelor de securitate în jurul biroului lui Roble nu îl va împiedica pe Roble să își îndeplinească atribuțiile.

"Ceea ce se întâmplă în această dimineață este (o) lovitură de stat indirectă, dar nu va câștiga", a declarat Adala pe Facebook.

În septembrie, Mohamed a suspendat atribuția lui Roble de a angaja și concedia funcționari, într-o dispută legată declarativ de o anchetă de crimă care a generat luni de tensiuni într-o țară zguduită de atacuri militante și rivalități între clanuri.

Mohamed și Roble au intrat în conflict pentru prima dată în aprilie, când președintele și-a prelungit unilateral mandatul de patru ani cu doi ani, ceea ce a determinat facțiuni ale armatei loiale fiecăruia dintre ei să ocupe poziții rivale în capitala Mogadishu.

Confruntarea a fost rezolvată atunci când președintele l-a însărcinat pe Roble cu securitatea și cu organizarea alegerilor legislative și prezidențiale amânate.