Numărul cazurilor de infectare cu Covid-19 va continua să crească în întreaga lume din cauza variantei Omicron, a avertizat duminică doctorul Anthony Fauci, șeful echipei de combatere a pandemiei de la Casa Albă, îndemnându-i pe americani să nu lase garda jos pe motiv că această tulpină este mai puțin periculoasă, relatează The Guardian.

Anthony FauciFoto: Shutterstock Editorial / Profimedia Images

“Dacă avem mult mai mulți oameni infectați cu forme mult mai puțin gave, asta, într-un fel, ar putea anula efectul pozitiv al faptului că noua tulpină este mai puțin periculoasă”, a declarat Fauci la emisiunea ABC ”This week”.

“Suntem îngrijorați în mod special în legătură cu acele persoane care sunt în categoria nevaccinaților. Acestea sunt cele mai vulnerabile persoane atunci când ai un virus care este extrem de eficient în a se răspândi (varianta Omicron este mai puțin gravă, dar mai transmisibilă n.red).

Fauci a mai salutat faptul că fostul președinte Donald Trump a promovat recent vaccinarea anunțând că a făcut și boosterul. Fauci a afirmat că orice mesaj este util în acest context pentru a-i convinge pe oameni să se imunizeze.

El a mai dat asigurări că penuria de teste de depistare a noului coronavirus care se înregistrează în Statele Unite va fi rezolvată în scurt timp, relatează și AFP citată de Agerpres.

"Una dintre problemele actuale este că testele nu vor fi totalmente disponibile pentru fiecare mai devreme de ianuarie", a declarat Fauci pe postul ABC. "Dar ne ocupăm de problema testelor şi va fi reglementată foarte curând", a adăugat el, recunoscut totodată că este nemulţumit de această problemă.

Testele sunt la mare căutare în SUA, mai ales cele care se pot face acasă, cu prilejul sărbătorilor de sfârşit de an, care se petrec în general în familie.

În acelaşi timp, numărul de cazuri de COVID-19 creşte semnificativ din cauza propagării variantei Omicron, media anunţată duminică fiind de peste 175.000 pe zi pe ultimele şapte zile, conform Centrului american pentru controlul şi prevenirea bolilor CDC.

Preşedintele Joe Biden a anunţat săptămâna trecută achiziţia de către guvernul federal a nu mai puţin de 500 de milioane de kituri de testare ce vor fi distribuite gratuit solicitanţilor, dar abia din ianuarie, ceea ce a alimentat critici virulente la adresa Casei Albe, a cărei strategie de luptă anticoronavirus se concentrează de câteva săptămâni pe vaccinare, notează AFP.

Întrebată în legătură cu dificultatea de acces la teste în SUA pe 6 decembrie, la câteva zile după depistarea primelor cazuri de Omicron în State, purtătoarea de cuvânt a administraţiei Biden Jen Psaki s-a limitat să răspundă cu o ironie. "Ar trebui să trimitem câte un test gratuit tuturor americanilor, aşa-i?", s-a exprimat ea.