Gigantul rus Gazprom consideră puţin ”raţională” revânzarea de către Germania a unor gaze naturale Poloniei, în plină scumpire, şi respinge acuzaţii potrivit cărora Moscova îşi limitează în mod voit livrările către Europa, relatează AFP.

GazpromFoto: Gazprom

„Observăm o inversare a fluxului gazelor naturale către Polonia şi, aparent, către Ucraina, de ordinul a trei-cinci milioane de metri cubi pe zi”, a anunţat într-o înregistrae video difuzată sâmbătă seara, de Crăciun, un purtător de cuvânt al Gazprom, Serghei Kuprianov, transmite News.ro

”Aceste gaze naturale provin din rezervoarele subterane ale Germaniei, rezervoare din care s-a folosit 47%. Iar iarna abia începe. Aceasta nu este cea mai raţională decizie”, afirmă el.

În opinia sa, preţul acestor livrări este ”net superior celor ale volumelor livrate de către Gazprom”.

Reprezentanţa permamentă a Poloniei la Uniunea Europeană (UE) a acuzat miercuri Moscova de oprirea livrărilor prin gazoductul Yamal-Europa între Rusia, Polonia şi Germnaia şi a acuzat grupul Gazprom de ”manipulare”.

Preşedintele rus Vladimir Putin i-a replicat joi, în conferinţa anuală de presă, că Gazprom nu efectuează exporturi noi prin acest gazoduct din cauza lipsei unor noi comenzi europene.

Europa Occidentală se confruntă de mai multe luni cu o scumpire nebună a preţului gazelor naturale, cauzată de mai mulţi factori - o iarnă 2020-2021 foarte friguroasă, relansarea economică postcovid şi un aport redus de energie regenerabilă.

Cursul gazelor naturale în Europa a bătut un nou record marţi, odată cu instalarea temperaturilor de iarnă, în pralel cu tensiuni geopolitice între UE şi Moscova - care asigură o treime din livrările europene de gaze naturale.

Occidentul suspectează Rusia de faptul că-şi limitează livrările cu scopul de a exercita presiuni asupra europenilor şi a obţine câştig de cauză în mai multe dosare, inclusiv în lansarea unui nou gazoduct ruso-german, Nord Stream 2.

”Acuzaţiile la adresa Rusiei şi Gazprom potrivit cărora noi furnizăm puţine gaze naturale pe piaţa europeană sunt absolut fără fundament”, a racţionat sâmbătă Serghei Kuprianov.

”Anul acesta, Gazprom a livrat Germaniei 50,2 miliarde de metri cubi, cu 5,3 miliarde în plus decât anul trecut. Gazprom a livrat deja mai multe gaze naturale decât anul trecut următoarelor ţări: Italia, Turcia, Bulgaria, Serbia, Danemarca, Finlanda şi Polonia”, enumerat el.

Rusia este acuzată, de asemenea, de faptul că nu trimite gaze naturale suplimentare în Europa prin Ucraina, din cauza unor tensiuni puternice între Moscova şi Kiev, acuzaţii pe care Moscova le respinge de asemenea.