Oamenii de ştiinţă au declarat sâmbătă că erupţia de vulcanului din La Palma din Spania s-a încheiat, permiţând insulei să respire uşurată la aproape 100 de zile după ce vulcanul Cumbre Vieja a început să arunce lavă, roci şi cenuşă şi a schimbat vieţile a mii de oameni, transmite Reuters, potrivit News.ro.

HotNews.roFoto: Hotnews

După ce s-a activat pe 19 septembrie, vulcanul s-a liniştit brusc luni, 13 decembrie, dar autorităţile au amânat până în ziua de Crăciun anunţul, pentru a nu da speranţe false oamenilor.

”Ceea ce vreau să spun astăzi poate fi spus cu doar patru cuvinte: erupţia s-a terminat”, a declarat sâmbătă, şeful securităţii regionale din Insulele Canare, Julio Perez, într-o conferinţă de presă.

În timpul erupţiei, lava s-a revărsat pe versantul muntelui, înghiţind case, biserici şi multe dintre plantaţiile de banane care reprezintă aproape jumătate din economia insulei. Deşi proprietatea a fost distrusă, nimeni nu a fost ucis.

Maria Jose Blanco, directorul Institutului National Geografic din Canare, a declarat că toţi indicatorii sugerează ca eruptia a ramas fara energie, dar nu a exclus o reactivare viitoare.

Aproximativ 3.000 de proprietăţi au fost distruse de lavă, care acoperă acum 1.219 de hectare - echivalentul a aproximativ 1.500 de terenuri de fotbal - conform bilanţului final al serviciilor de urgenţă.

Dintre cele 7.000 de persoane evacuate, majoritatea s-au întors acasă, dar multe case care rămân în picioare sunt nelocuibile din cauza distrugerii provocare de cenuşă.

Cu multe drumuri blocate, unele plantaţii sunt acum accesibile doar pe mare.