​China a raportat sâmbătă 140 de cazuri noi de COVID-19, cel mai mare bilanț din ultimele patru luni, în timp ce autoritățile iau măsuri să țină sub control focarul în mai multe regiuni, inclusiv în orașul Xi'an, unde milioane de oameni sunt în carantină.

Paznici pentru carantina din Xian (China)Foto: STR / AFP / Profimedia

Din cele 140 de noi infecții, 87 au fost transmise local, potrivit unui comunicat al Comisiei Naționale de Sănătate, în creștere cu 55 față de o zi înainte.

Majoritatea cazurilor s-au raportat în Xi'an, provincia Shaanxi (nord-vest), unde 13 milioane de locuitori sunt de joi în carantină. Doar o persoană din fiecare gospodărie poate ieși din casă, o dată la două zile, pentru a cumpăra produse de bază. Rezidenții trebuie să obțină permisiunea specială de la angajator sau de la autoritățile locale pentru a părăsi orașul.

Xi'an a înregistrat 330 de cazuri simptomatice cu transmitere locală din 9 decembrie 2021 încoace.

În jur de 26 de oficiali guvernamentali din Xi'an au fost sancţionaţi pentru că nu au prevenit răspândirea virusului, a declarat vineri organismul disciplinar chinez. Autoritățile locale despre care se crede că nu au reușit să controleze virusul în zona lor sunt concediate sau avertizate în mod regulat.

Cazurile lui Xi'an s-au răspândit până acum în alte cinci orașe, inclusiv în Beijing, potrivit presei de stat, alimentând temerile cu privire la cât de repede se răspândește virusul în țară.

China a raportat 100.871 de cazuri simptomatice și mai puțin de 5.000 de decese de când noul coronavirus a apărut în orașul Wuhan, la sfârșitul anului 2019. (Sursa: AFP).