​Fosta președintă a Coreei de Sud Park Geun-hye, condamnată la 20 de ani de închisoare într-un răsunător scandal de corupţie care a condus la destituirea acesteia în 2017, a fost graţiată, a anunţat vineri ministrul sud-coreean al Justiţiei Park Beom-kye, relatează BBC și News.ro.

Park Geun-hyeFoto: Presidenciamx / Alamy / Profimedia Images

Numele lui Park Geun-hye apare pe o listă de persoane care beneficiază de o amnistie specială şi a fost graţiată în „perspectiva unei unităţi naţionale”, a declarat presei Park Beom-kye.

Fosta președintă, în vârstă de 69 de ani, ispăşea o pedeapsă de 20 de ani de închisoare cu privire la corupţie şi abuz de putere, urmată de alţi doi ani de închisoare cu privire la încălcarea legii electorale.

Prima femeie aleasă preşedintă în Coreea de Sud în 2013, Park Geun-hye a fost găsită vinovată în 2018 de primirea sau cererea a zeci de milioane de dolari de la conglomerate sud-coreene, între care Samsung Electronics, de deconspirarea unor documente clasificate, de punerea pe o „listă neagră” a artiştilor critici faţă de politica sa şi de destituirea unor oficiali care se opuneau abuzurilor de putere pe care le comitea.

Acest scandal a pus în lumina reflectoarelor complicităţi tulburi între aceste conglomerate familiale şi puterea politică sud-coreeană.

În urma destitutirii lui Park Geun-hye, avocatul Moon Jae-in (centru-stânga) a ajuns la putere în 2017, exploatând piederea credibilităţii conservatorilor.

Coreea de Sud este cunoscută prin severitatea justiţiei cu foşti şefi de stat. Patru foşti preşedinţi care se află în viaţă au fost condamnaţi toţi după ce au plecat de la putere.