Două persoane au murit vineri într-un incendiu la o unitate de terapie intensivă pentru pacienții cu Covid-19 din Astrahan, sudul Rusiei, au informat agențiile de presă ruse, citând serviciile de urgență, relatează AFP.

Incendiu la un spital din Rusia la o sectie ATI CovidFoto: Captura video

Incendiul a fost semnalat joi, la ora locală 10.07 (8.07, ora României), şi a fost stins rapid, potrivit filialei locale a Ministerului rus al Situaţiilor de Urgenţă, potrivit News.ro.

”Potrivit unor informaţii preliminare, două persoane au murit”, a declarat agenţiei ruse de presă Interfax un reprezentant al Comitetului rus de anchetă, Andrei Hegai, însărcinat cu investigaţiile.

Salvarea evocă, potrivit agenţiilor ruse de presă, pista unui scurt-circuit la un aparat de ventilat de la secţia de reanimare, un echipament folosit la îngrijrea bolnavilor grav de covid-19.

Mai multe accidente, unele din cauza unor aparate de ventilat defecte în spitale covid-19, au cauzat moartea unor pacienţi de la începutul pandemiei.

Rusia este una dintre cele mai îndoliate ţări din lume de covid-19, unde epidemia este alimentată de o vaccinare slabă, pe fondul unei neîncrederi a ruşilor în vaccinurile anticovid ruseşti şi absenţei unor restricţii sanitare anticovid puternice.

Peste 520.000 de persoane au murit din cauza covid-19 începând din 2020, potrivit unor statistici oficiale ale agenţiei ruse de satistică Rosstat.

Această mortalitate a agravat puternic criza demografică în Rusia, al cărei declin natural a atins o jumătate de milion de persoane în 2020 şi a depăşit 595.000 în primul semestru din 2021.